Putem înlocui uneori, de dragul propriei sănătăți, obișnuitele ”crănțănele” pe care le ronțăim la televizor cu ceva gustos și fără puzderie de conservanți, coloranți sintetici, îndulcitori cu nume bizare și afânători. Biscuiții digestivi se pot face acasă foarte simplu, sunt aspectuoși, gustoși și hrănitori. În plus, prin înlocuirea unor ingrediente conform alternativelor din rețetă, se pot găsi nenumărate combinații delicioase.
Avem nevoie de:
4 linguri făină de in (sau tărâțe), 4 linguri fulgi de ovăz, 6 linguri făină de grâu integrală (sau făină de hrișcă, sau de secară), 5 linguri zahăr sau 3 linguri miere, 2 linguri semințe de susan alb, 2 linguri alte semințe la alegere (floarea-soarelui, dovleac, in, mei), o lingură de alune tocate (sau nuci, sau migdale), 2 linguri ulei de floarea-soarelui, puțină sare, 2-3 linguri curmale tocate fin (sau stafide, sau alte fructe confiate), o cană de apă caldă, opțional un vârf de cuțit bicarbonat de sodiu alimentar
Preparare:
Amestecăm toate ingredientele, mai puțin apa și uleiul. Turnăm câte puțină apă caldă, până obținem un aluat destul de dens (cam 9-12 linguri, depinde de făină). Adăugăm și uleiul în final și frământăm până este complet absorbit. Învelim bila de aluat în folie alimentară și o lăsăm un sfert de oră, apoi întindem foaie subțire și decupăm biscuiții în forma dorită și îi așezăm în tăvi pe hârtie de copt. Îi coacem în cuptorul preîncălzit, la 180 grade, timp de numai 10-12 minute dacă nu am folosit bicarbonat (ca să nu se întărească) sau timp de 15-20 minute dacă sunt cu bicarbonat. Biscuiții nu trebuie să se rumenească decât foarte puțin pe margini. Îi consumăm reci. Sunt crocanți și aromați. Pot fi făcuți și sărați, dacă înlocuim zahărul cu telemea sfărâmată și, ca fructe, folosim numai curmale.