Se fac repede, sunt gustoase și se păstrează moi, ușor umede, câteva zile chiar. Gustul este puțin diferit de cel al clasicelor gogoși dospite iar întreaga operațiune de preparare durează mai puțin de o oră.
Avem nevoie de:
2 ouă, un pahar de iaurt ( sau sana, sau lapte dulce), 10-12 linguri făină, 1 linguriță cu vârf de bicarbonat de sodiu alimentar, 5 linguri zahăr, 2 mere mari, 2-3 pliculețe de zahăr vanilat, un vârf de cuțit de sare, o linguriță rasă cu scorțișoară măcinată fin, 500 ml ulei pentru prăjit ( de floarea-soarelui sau palmier), zahăr pudră pentru decor
Preparare:
Radem merele prin răzătoarea cu ochiuri rotunde mari. Le putem rade cu sau fără coajă și nu trebuie să le scurgem de zeamă. Batem ouăle cu zahărul, sarea și iaurtul, adăugăm făina, aromele, bicarbonatul stins și merele rase. Amestecăm bine și lăsăm să se odihnească 10 minute. Aluatul trebuie să curgă greu din lingură în final. Încingem uleiul și punem cu lingura din aluat, direct în uleiul încins, gogoșele cât o prună. Vor crește imediat și vor avea unele ”codițe” nu foarte estetice, dar le vom elimina la final. Se rumenesc gogoșile în serii, se scot cu spumiera și se lasă să se răcorească. Când s-au răcit cât să se poată lua cu mâna, rupem cu grijă ”codițele” și presărăm zahăr pudră din belșug pe grămada de gogoși. Dacă nu iubim zahărul pudră, le putem tăvăli prin zahăr tos. Sunt bune călduțe sau reci și se pot servi cu lapte, ceai sau cafea. Dacă le facem mai mari, le putem tăia în două când s-au răcit complet, pentru a le servi unse cu gem acrișor, la micul dejun.