Dintre toate preparatele specifice stânelor turistice, acesta este cel mai ușor de pregătit și acasă. Este simplu, gustos și consistent.
Avem nevoie de:
O cană făină de porumb grișată, trei căni apă, o linguriță rasă sare, 200 g brânză de burduf sau telemea sărată, jumătate de pachet de unt
Preparare:
Punem la fiert trei căni de apă cu puțină sare. Când clocotește, turnăm în ploaie, amestecand mereu, făina de porumb. Acoperim parțial și lăsăm să fiarbă 5 minute, amestecăm bine și mai lăsăm cel puțin 10 minute să fiarbă mămăliga. Trebuie să aibă o consistență medie în final și să fie bine fiartă când o dăm deoparte de pe sursa de căldură. Cât e încă foarte fierbinte și maleabilă, luăm cu lingura din ea și punem un strat cât mai uniform într-un castron de ceramică sau de porțelan gros, care păstrează bine căldura. Presărăm brânza mărunțită și cubulețe de unt iar deasupra acoperim, tot cu ajutorul lingurii, cu bucăți de mămăligă fierbinte. Astfel, untul și brânza se vor topi între straturile de mămăligă, pe care le vor lipi. Totul se păstrează la cald până la servire. Porțiile pot fi mai mici, pentru că preparatul este foarte sățios. Ursul de mămăligă îl putem servi țărănește, alături de ceapă zdrobită cu pumnul și sărată după preferință, sau îl putem prezenta la masă alături de smântână sau de căni cu lapte acru aflat la temperatura camerei. Pentru că este un preparat destul de gras, nu este recomandabil ca in timpul consumării ursului de mămăligă, ori imediat după aceea, să bem lichide reci.