Amatorii de supă de roșii știu bine că preparatul nu iese bine cu tomate luate de prin supermarket, care nu au nici un gust. Există însă și o versiune de iarnă a clasicei rețete a supei de roșii, care se poate pregăti astfel rapid și iese perfect.
Avem nevoie de:
O cutie de roșii întregi în bulion (de 400 g), o cutie de roșii pasate ( 500 g), o linguriță pastă de tomate concentrată de calitate, 3 linguri de ulei, o ceapă, un cățel de usturoi, un morcov, 200 ml smântână, o legătură de pătrunjel verde, o lingură orez, sare și piper după gust, opțional o linguriță de boia de ardei sau jumătate de ardei gras și zeama unei jumătăți de lămâie
Preparare:
Curățăm și spălăm ceapa și morcovul. Tocăm ceapa și usturoiul fin și radem morcovul. În oala pentru ciorbă călim în ulei ceapa și usturoiul, adăugăm morcovul ras și, dacă folosim, ardeiul sau boiaua de ardei. Când s-a călit și morcovul, punem pasta de tomate și mai amestecăm un minut pe foc, apoi stingem totul cu roșiile în bulion, tocate sau rupte grosier, cu tot cu zeama din conservă. Turnăm deasupra și 2 litri de apă, punem sare și piper și lăsăm să fiarbă 10 minute. Adăugăm orezul și îl lăsăm să fiarbă. Tocăm fin pătrunjelul și îl amestecăm cu smântâna. Când orezul a fiert în supă, turnăm roșiile pasate și eventual puțină zeamă de lămâie. Lămâia se adaugă în cantitate redusă, nu pentru a transforma supa în ciorbă, ci pentru a compensa lipsa de aciditate a roșiilor conservate și eventualul zahăr conținut de unele conserve de roșii întregi. Dacă supa este prea groasă, o diluăm cu puțină apă și potrivim gustul cu sare și piper. Lăsăm să dea un clocot totul, apoi dăm oala deoparte de pe foc. Turnăm puțină zeamă fierbinte în smântâna cu pătrunjel, apoi răsturnăm totul în oala cu supă fierbinte, amestecând repede. Servim supa de roșii caldă, cu pătrunjel verde presărat deasupra.