Este o mâncare delicioasă, care se face în mai puţin de o oră şi pe care o poate reuşi orice începător. Trebuie servită însă imediat, caldă, pentru că nu mai este la fel de gustoasă după ce s-a răcit şi nu poate fi reîncălzită.
Avem nevoie de:
1 kgpiept de pui dezosat sau 4-5 pulpe de pui întregi, o ceapă mică, sare şi piper după gust, puţină nucşoară măcinată, 4 ouă, 800 ml smântână grasă, 4-5 linguri unt sau ulei, o lingură făină albă, puţin pesmet, opţional 150 g caşcaval ras şi puţin pătrunjel verde tocat
Preparare:
Spălăm carnea şi o zvântăm cu un prosop. Dacă folosim pulpe de pui, le dezosăm. Tăiem carnea în fâşii grosuţe şi le călim puţin în ulei, într-o tigaie, fără a le rumeni. Ungem interiorul unei tăvi sau al unui vas termorezistent, pe fund, cu unt sau ulei şi presărăm puţin pesmet, pentru a nu se lipi carnea la copt. Presărăm peste carnea călită sare şi piper după preferinţă, apoi făina şi amestecăm uşor, pentru ca făina să ajungă peste tot. Punem carnea în tavă, răsfirată. Dacă folosim caşcaval ras, presărăm jumătate din caşcaval peste carne. Curăţăm şi tocăm cât mai fin ceapa şi o prăjim într-o tigaie, cu puţin unt sau ulei, apoi împrăştiem ceapa prăjită peste carne, fără a încerca să o întindem peste tot. Batem bine ouăle cu un pic de sare şi un vârf de cuţit de nucşoară măcinată, adăugăm smântâna, amestecăm şi turnăm totul peste carne, cât mai uniform. Carnea trebuie să fie complet acoperită de sos. Dacă folosim caşcaval, presărăm deasupra brânza rămasă. Dăm la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, pentru 40-45 de minute. În acest timp carnea va fierbe în sos, acesta ar trebui să se îngroaşe, iar deasupra să se formeze o crustă aurie. Scoatem tava şi verificăm cu un cuţit, în centrul tăvii, dacă este bine pătrunsă carnea (lama trebuie să pătrundă foarte uşor în bucăţica de carne). Dacă nu s-a pătruns perfect, mai lăsăm preparatul în cuptor 5-10 minute). Se serveşte cald, cu pâine proaspătă, iar deasupra putem presăra puţin pătrunjel verde şi piper măcinat.