Este printre preferatele românilor. În special bărbații o adoră. Dacă în versiunea sa clasică este dificil și neplăcut de preparat, din cauza complicatului procedeu de curățare a burții de vită, acum, după apariția în comerț a burții gata curățate și prefierte, oricine poate încerca fără probleme să gătească așa ceva acasă.
Avem nevoie de:
1-1,5 kg burtă prefiartă congelată, 2 kg ciolane cu carne de vită și de porc ( rasol sau picioare de porc, coaste sau piept de vită), două cepe medii, un morcov, un pătrunjel, un ardei gras, 2 lămâi mari, o căpățână usturoi, 3 linguri făină albă, 2 ouă, 400 g smântână, sare și piper după preferință, o legătură de pătrunjel verde, 5-6 litri apă
Preparare:
Dezghețăm burta, o clătim și o lăsăm jumătate de oră în apă clocotită cu puțin oțet (doar turnată fierbinte peste burtă, nu e nevoie să fiarbă împreună), apoi o scurgem bine și o tocăm sub formă de ”tăieței” lați de 0,5 cm. Pârlim la flacăra aragazului piciorușele de porc și rasolul, pe părțile cu piele, apoi spălăm bine. Spălăm și punem la fiert în apă, timp de o oră, carnea de vită cu os. Adăugăm și carnea de porc și mai fierbem cca 45 de minute împreună, până se desprinde carnea de pe oase, iar din când în când luăm spuma care se formează. Când nu se mai ridică spumă aproape deloc, punem ardeiul, ceapa și zarzavatul tocate și fierbem împreună. Când zarzavatul s-a pătruns iar carnea e moale, extragem oasele, punem carnea înapoi în oala cu ciorbă și adăugăm burta tocată. Le lăsăm din nou să fiarbă împreună, până e fiartă bine și burta. Între timp, rumenim ușor făina într-o tigaie fără ulei. Trebuie doar să se usuce și să devină bej deschis, nu să se prăjească. Punem făina răcită într-un castron, adăugăm treptat smântâna, gălbenușurile de ou, pătrunjelul tocat și amestecăm bine. Separat zdrobim usturoiul și îl punem cu o jumătate de cană de apă. Când burta e fiartă, acrim ciorba cu zeama de lămâie, treptat, după preferință, ca să nu iasă excesiv de acră. Este preferabil să nu înlocuim zeama de lămâie cu oțet! Ciorba se va albi în clipa în care o acrim. După încă două clocote, turnăm usturoiul cu apă, amestecăm și dăm oala deoparte. Luăm zeamă fierbinte cu polonicul și o turnăm peste smântâna cu ou și făină din castron, amestecând repede. Apoi turnăm amestecul din castron în oala de ciorbă și amestecăm bine. Acoperim oala și lăsăm cel puțin 15 minute să se armonizeze gustul. Ciorba astfel preparată este absolut delicioasă, mai groasă, mai consistentă și are tendința de a se gelifica la frigider. O putem reîncălzi adăugând puțină apă. Este chiar mai gustoasă a doua zi. Se servește numai caldă, cu ardei iuți și supliment de smântână alături.