Desertul fin are origini portoricane şi este foarte uşor de făcut. Denumirea sa originală este ”tembleque”, ceea ce ar putea fi tradus prin ”tremurici”. Se numește astfel din cauza consistenței sale de jeleu, care face budinca să tremure în farfurie la fiecare atingere.
Avem nevoie de:
2 conserve de lapte de cocos ( sau 4 căni din el, dacă avem un bidon), puțină sare, trei sferturi de cană zahăr , jumătate de cană de amidon, 1 linguriță scorțișoară măcinată foarte fin, opțional, pentru garnisit: bețe de scorțișoară și fulgi de cocos.
Preparare:
Amestecăm amidonul cu zahăr, sare și un vârf de linguriță scorțișoară. Turnăm laptele de cocos câte puțin, amestecând cu un tel. Punem la fiert totul, la foc mediu, amestecând mereu, până devine lipicioasă, ca o cremă încă moale. Tragem vasul de pe foc, punem budinca încă fierbinte în ceșcuțe umezite cu apă rece și lăsăm la răcit cca. 2 ore, până se încheagă bine budinca în vase. Răsturnăm pe farfurioare chiar înainte de a le servi, le presărăm cu restul de scorțișoară pudră și le putem orna suplimentar cu fulgi de cocos și bețișoare de scorțișoară.