Este o băutură ce provine din Spania și Portugalia, ușor de pregătit și acasă. Este acum la modă și pe la noi, mai ales la petrecerile oferite rudelor din țară de românii care lucrează în străinătate. Se găsește în ultima vreme și în oferta unor producători români de vinuri, dar pregătită acasă are o notă de prospețime în plus. Este, în esență, un amestec de vin roșu, băutură alcoolică tare, suc de fructe și fructe proaspete, uneori diluat cu sifon sau suc carbogazos amărui. Există nenumărate variante ale acestei rețete, în funcție și de anotimp.
Avem nevoie de:
750 ml vin roșu sec, jumătate de cană vinars sau brandy de calitate, jumătate de cană de lichior de portocale, sucul unei lămâi foarte coapte, jumătate de cană suc de portocale, o lămâie, o portocală, o limetă, un pumn de vișine din vișinată sau cireșe proaspete, 200 g zahăr alb, opțional 500 ml suc carbogazos amărui și cuburi de gheață
Preparare:
Dizolvăm zahărul în vin, într-un vas mare. Adăugăm restul lichidelor și amestecăm bine. Toate fructele le spălăm, le tăiem felii, fără a le curăța de coajă și le adăugăm în vasul cu vin. Mutăm tot amestecul într-o carafă, o acoperim cu un șervet sau cu folie alimentară și o dăm la frigider pentru cel puțin 6 ore, pentru ca toate aromele să se combine. Proaspăt preparată, fără acest timp de așteptare, nu are nici un farmec, pare un preparat din care lipsește ceva, dar după ce totul s-a macerat la rece, este o băutură plăcută, care relazează și energizează în același timp, într-un mod neașteptat. Se servește rece, turnată din carafă, eventual peste cuburi de gheață ( mai ales vara). Pentru un gust și mai bun, putem face cuburile de gheață din sucul amărui pe care l-am adăugat în băutură.