Dacă a devenit o obișnuință folosirea cubulețelor de concentrat la pregătirea oricărei ciorbe sau în sosuri, dar ne dorim să evităm grămada de chimicale cu care multe dintre aceste produse sunt ”îmbogățite”, putem recurge la cuburile făcute acasă, din ingrediente exclusiv naturale.
Avem nevoie de:
1 kg de morcov, o țelină mică, 1 kg rădăcină de pătrunjel sau păstârnac, 200 g boia de ardei dulce, 3 cepe mari, o rădăcină ghimbir, 2 legături pătrunjel verde, o lingură sare, o lingură rasă piper, 500 ml ulei de palmier; opțional: o lingură coriandru măcinat, o lingură chimion măcinat (cumin, nu secărică), o lingură curcuma pulbere (turmeric), un vârf de cuțit cuișoare măcinate
Preparare:
Dacă avem forme din silicon sau tăvițe de plastic pentru gheață, le ungem cu puțin ulei de măsline. Dacă nu avem, facem cilindri groși cât un cârnăcior din 2 straturi de hârtie de copt, lungi de 15-20 cm și îi închidem bine la un capăt. Curățăm și spălăm bine toate rădăcinoasele. Radem ghimbirul separat, pe cea mai fină răzătoare, și păstrăm și zeama. Radem fin restul rădăcinoaselor separat și le stoarcem bine. Radem sau mărunțim fin ceapa și o stoarcem de excesul de zeamă prin presare într-un tifon sau în strecurătoare. Tocăm foarte fin pătrunjelul verde, cu tot cu tijele frunzelor, dacă sunt fragede. Încălzim bine uleiul în cratița mare în care pregătim preparatul. Acesta este solid la temperatura camerei, dar devine lichid la cald. Punem separat, într-o tigaie, puțin din uleiul cald și ceapa tocată și lăsăm să se călească bine ceapa, apoi adăugăm ghimbirul și condimentele și călim totul 5-10 minute, până dispare zeama apoasă. Punem deasupra boiaua de ardei, amestecăm și turnăm în vasul cu restul de ulei, aflat pe foc. Punem și rădăcinoasele rase și stoarse, sarea, apoi amestecăm și ținem vasul pe foc mediu, până când se călesc împreună, fără a se rumeni. Adăugăm pătrunjelul verde, amestecăm, dăm deoparte vasul de pe foc și punem amestecul cald în formele pentru gheață. Dacă folosim cilindri de hârtie, după umplere îi punem în poziție verticală, în borcane sau căni grele, stabile. Dăm la rece pentru 2-3 ore, apoi scoatem cuburile din forme, le punem în punguțe de plastic sau cutii cu capac și le păstrăm la rece în frigider, ca să rămână perfect solide ( nu e necesară congelarea). Dacă am folosit cilindri de hârtie, când preparatul a devenit solid desfacem hârtia și, cu lama cuțitului încălzită puțin, tăiem bucăți de dimensiunea dorită și le punem în pungi sau cutii. Rezistă astfel 2-3 luni, fără a-și pierde savoarea. Pentru folosire, adăugăm 1-3 cuburi în faza inițială de prăjire la sosuri și ciorbe sau putem rade cuburile prin răzătoarea mare peste legumele fierte la abur, la final, cât sunt fierbinți, sau peste cartofii natur, orez fiert, paste ori rasol cald de carne. Dacă am folosit toate condimentele opționale din rețetă, amestecul iese foarte aromat și un singur cub este suficient pentru a da gust și culoare unui vas cu 3 litri de mâncare, dar cantitatea folosită rămâne la aprecierea fiecăruia.