Se crede încă, în mod greșit, că varza preparată ” a la Cluj” ar fi doar o versiune de ”sarmale leneșe”. Cine încearcă însă măcar o dată acest deliciu românesc veritabil din Ardeal, va descoperi cu plăcere diferențele.
Avem nevoie de:
O varză medie ( dulce și cu foi subțiri) sau murată, 2 cepe, 800g carne tocata de porc cu grăsime, 5-6 linguri untură sau ulei, o cană orez cu bob rotund, 2 linguri bune de pastă de tomate, o cutie de roșii pasate sau 500 g roșii proaspete date prin blender, o legătură de mărar verde sau două linguri mărar congelat, puțin cimbru uscat, o lingură cu vârf de boia de ardei dulce, sare și piper după preferință
Preparare:
Fierbem orezul pe jumătate în apă multă cu sare și îl scurgem. Iese cel mai bine preparatul cu varză dulce de vară, dar unii îl preferă cu varză murată. Dacă folosim varza murată, desfacem foile și le ținem o oră în apă rece, pentru a diminua acreala și a scoate excesul de sare, apoi le scurgem și le tocăm. Varza dulce o tocăm direct. În ambele cazuri, dacă frunzele au nervuri groase și tari, le eliminăm. Punem puțină sare pe varză, dacă e proaspătă, și o frământăm în mâini, să lase zeamă. Dacă e murată, nu o sărăm. Stoarcem varza tocată și o punem la călit cu o lingură de ulei sau untură, amestecând mereu. O călim în vasul fără capac până se înmoaie bine și începe a se rumeni ușor, apoi punem cimbru, mărar tocat, piper și eventual sare și dăm varza deoparte. Călirea cu răbdare a verzei este unul dintre secretele reușitei preparatului. Tăiem ceapa mărunt și o călim în altă tigaie, cu două linguri de untură sau ulei. Când devine sticloasă, punem carnea tocată peste ceapă și o călim bine, amestecând, până își schimbă culoarea complet, începe să se rumenească ușor și miroase a friptură de porc. Adăugăm boia, sare și piper și dăm carnea deoparte. Într-o tavă mai adâncă punem un amestec din puține roșii pasate și untură topită sau ulei. Trebuie bine uns fundul tăvii. Punem jumătate din varza călită, repartizată uniform. Deasupra punem orezul, de asemeni în strat uniform, apoi jumătate din roșiile pasate. Peste ele repartizăm carnea tocată, restul de roșii pasate și restul de varză deasupra. Dizolvăm pasta de tomate cu două căni de apă călduță și turnăm cu grijă deasupra, încet, ca să aibă timp să pătrundă și între straturi. Dăm tava la cuptorul încins prealabil, la foc mediu, cca. 50 de minute ( depinde de cuptor). Varza ar trebui să fie ușor rumenă deasupra iar sosul ar trebui să fie scăzut. O servim caldă, cu smântână deasupra. Este o mâncare foarte gustoasă, dar consistentă și mai grea. Este de evitat consumul de apă sau băuturi reci în timpul și imediat după varza pregătită astfel, pentru că este o mâncare grasă și asocierea cu lichidele reci poate provoca probleme de digestie severe.