Desert cu influenţe germane, după unii chiar de origine austriacă, budinca de cartofi cu lămâie este cunoscută în special în Bucovina, unde este un desert simplu, de duminică, pentru mese în familie. Este simplu de făcut, foarte economică, iar îmbinarea aromei de cartof cu cea de coajă de lămâie, neobişnuită pentru bucătăria noastră tradiţională, este surprinzătoare, fină şi gustoasă.
Avem nevoie de:
1 kgcartofi (preferabil din cei făinoşi, cu coaja albă), 4 ouă, 2 linguri unt, 2 lămâi mari, 8-10 linguri zahăr (după preferinţă - cu 8 linguri iese mai acrişoară), 2 linguri cu vârf făină albă, 1 linguriţă praf de copt, 2 pliculeţe zahăr vanilat, puţină sare, margarină sau unt şi făină sau griş pentru tapetat o tavă de cca. 20/30 cm
Preparare:
Tava foarte curată şi uscată trebuie unsă generos şi tapetată cu făină sau cu griş sau îmbrăcată în hârtie de copt. Putem folosi şi o formă rotundă de tort cu diametru de 24 cm.
Curăţăm cartofii şi îi fierbem bine. Cât timp fierb cartofii, separăm albuşurile de gălbenuşuri, în vase diferite. Batem spumă tare albuşurile cu 6 linguri zahăr. Separat amestecăm gălbenuşurile cu vanilia, cam o linguriţă rasă de sare, 2 linguri zahăr, făina, praful de copt, coaja rasă şi zeama lămâilor. Cartofii fierţi se scurg foarte bine, apoi îi zdrobim fierbinţi, cu untul, până devin pastă. Se răcoresc până ajung la temperatura suportabilă mâinii, apoi amestecăm în ei gălbenuşurile cu arome, şi în final, cu grijă, cu mişcări largi de jos în sus, albuşurile spumă. Gustăm şi dacă dorim să fie mai dulce, adăugaţi încă 1-2 linguri zahăr. Punem compoziţia în tavă şi coacem la foc mediu cam o oră, în funcţie de cuptor, până prinde coajă aurie. Trebuie să fie închegată şi stabilă, dar la apăsare destul de moale, nu densă şi elastică precum un pandişpan. Răsturnăm cu grijă budinca, o lăsăm să se răcească perfect la temperatura camerei, îndepărtăm uşor hârtia de copt dacă am folosit aşa ceva, pudrăm cu zahăr pudră pentru un aspect plăcut şi tăiem. Are o consistenţă uşor cremoasă şi un gust foarte plăcut, chiar neaşteptat de bun. Se serveşte numai rece.