Cartofii țărănești au fost ”inventați” în vechime de gospodine care găteau simplu, din alimente naturale, și care aveau atât de multe alte treburi de făcut, încât nu-și permiteau să piardă timp cu proceduri gastronomice rafinate și ingrediente de fițe. Acest fel de mâncare mai este cunoscut pe alocuri și sub numele de ”barabule flocăite” și, deși astăzi, într-o versiune mai ușoară, este servit ca garnitură în restaurante, în trecut era un fel de bază consistent, adesea unicul al unei mese.
Avem nevoie de:
1 kg de cartofi, 150 g slănină groasă afumată ( nu bacon, ci slănină simplă!), 2 cepe mari, 2 linguri untură, sare și piper după gust
Preparare:
Spălăm cartofii întregi și îi punem la fiert în coajă, în apă rece. Când lama cuțitului pătrunde ușor în cartofi, îi trecem prin apă rece, îi scurgem, îi curățăm și îi tăiem cubulețe medii. Tăiem slănina bucățele mici. Curățăm și tocăm ceapa mărunt sau peștișori, după preferință. Într-o tigaie încingem bine untura și punem la rumenit slănina. Va lăsa și ea grăsime și inițial pare prea multă untură, dar va fi complet absorbită ulterior. Când slănina pare că devine transparentă, adăugăm ceapa, puțină sare și piper și amestecăm mereu. Ceapa trebuie să se prăjească bine, dar fără a se arde. Punem peste ceapa prăjită, în tigaia aflată încă pe foc, cuburile de cartofi și amestecăm bine. Lăsăm să se mai prăjească împreună puțin, amestecând de câteva ori. Apoi, cu un zdrobitor sau cu furculița, pasăm grosier cam jumătate dintre cartofi în tigaia care continuă să fie pe foc. Scopul este ca grăsimea gustoasă să fie integral absorbită de cartofii zdrobiți, dar trebuie să rămână și destule bucăți întregi. Când lichidul a fost absorbit îndepărtăm tigaia de pe sursa de căldură, punem încă puțină sare dacă trebuie, piper din belșug, apoi acoperim tigaia și lăsăm 10 minute astfel. Servim cartofii țărănești astfel pregătiți calzi, ca fel de bază, presărați cu caș iute frământat sau cu brânză de burduf, și însoțiți de murături, preferabil de varză murată, care se potrivește perfect. Nu este recomandat preparatul persoanelor care țin dietă, au probleme cu ficatul sau cu colesterolul! Dacă dorim să servim preparatul ca garnitură sau dacă mesenii nu suportă untura și slănina, putem face o versiune mai ușoară, renunțând complet la slănină și înlocuind untura cu ulei ( eventual de măsline) completat cu o linguriță de unt. Ca garnitură, pot fi prezentați cartofii țărănești fără brânză deasupra și presărați cu mărar sau pătrunjel verde. Gustul versiunii ușoare nu este același cu al preparatului în varianta veche originală, dar cartofii vor fi, totuși, savuroși și în varianta modernă.