Pentru cine ar vrea un pui cu smântână, dar se ferește de mâncarea prea grasă, această variantă de ciulama delicioasă, al cărei sos este doar puțin ”păcălit” cu smântână, este o opțiune de luat în considerare. Preparatul este economic și foarte gustos. Prepararea durează cam o oră, dar consumul va fi cu siguranță foarte rapid…
Avem nevoie de:
1 tacâm de pui cu cât mai multe oase, 3-4 pulpe de pui întregi, puțin ulei de floarea soarelui, o ceapă mică, sare, piper, 3 linguri unt gras, 2-3 linguri făină albă, 500 ml lapte fiert, 3 linguri smântînă, zeama de la jumătate de lămâie, o legătură de pătrunjel verde, o legătură de mărar verde ( sau congelat), opțional condiment pentru carne de pui și puțină nucșoară
Preparare:
Nu este absolut necesar să avem pui crescut în curtea de la țară ca să obținem un preparat gustos. Iese excelent dacă folosim și niște carne de pui cu multe oase, adica pulpe și tacâm din comerț. Nu folosim piept dezosat, pentru că iese preparatul sec și fibros și nu va avea nici un gust. Punem la fiert tacâmul de pui, bine curățat și spălat, în apă cu puțină sare. Apa trebuie să îl acopere cam cu două degete. Fierbem la foc mediu, parțial acoperit, jumătate de oră de când începe să clocotească. Carnea ar trebui să înceapă să se desprindă de pe oase. Strecurăm zeama, este ceea ce doream să obținem ( bulion concentrat de găină, autentic). Carnea aleasă de pe os o putem pune în ciulama sau o putem păstra, congela și folosi ulterior ca adaos la o ciorbă. Oasele nu ne mai sunt necesare după ce au fiert, pot fi bucuria pisicii sau cățelului, dacă avem așa ceva. Pulpele de pui spălate le punem la rumenit într-o cratiță bine încinsă, în puțin ulei. Între timp curățăm și tocăm fin o ceapă și o punem la prăjit peste carne, când s-a rumenit frumos pe ambele părți. Amestecăm mereu, nu trebuie să se prăjească tare. Punem sare, piper, condiment pentru carne de pui și puțină nucșoară rasă și turnăm din supa de pui pregătită inițial, cât să acopere un pic carnea. Lăsăm să fiarbă acoperit până se pătrunde bine carnea. Dacă scade zeama, se completează câte puțin.
Într-o tigaie, separat, punem 2 linguri de unt la topit. Dacă untul nu este din cel gras sau observăm că are prea multă apă, îl lăsăm pe foc până ce apa se evaporă aproape complet din el. Când sfârăie, presărăm 2-3 linguri de făină albă și amestecăm bine. Nu se va lăsa mult să se prăjească făina, stingem repede cu câte puțin lapte ori supă de pui, puse treptat, amestecând mereu, pe foc, până devine un sos cremos, dar nu foarte gros. Dăm deoparte de pe foc amestecăm în sos 3-4 linguri de smântână. Îl turnăm în cratița cu pulpele de pui, peste carnea fiartă cu zeamă și amestecăm bine. Dăm totul în clocot puțin, la foc mic, să se lege sosul, apoi stingem focul. La final presărăm pătrunjel și mărar tocat peste preparatul foarte fierbinte, adăugăm și o lingură de zeamă de lămâie, potrivim de sare și piper și, ca tușă finală peste care nu ar trebui să sărim, adăugăm și o lingură (rasă) de unt în sos și amestecăm. Untul face sosul lucios, cremos și îi conferă o aromă fină. Este și mai gustoasă ciulamaua după 2-3 ore, timp în care ar trebui păstrată în cratița acoperită. Se servește cu mămăliguță, caldă, eventual cu piper alb proaspăr râșnit deasupra. Dacă dorim să o reîncălzim, picurăm puțin lapte în sos, pentru a-l subția ușor, și amestecăm bine pe toată perioada reîncălzirii, ca să nu se prindă.