Se servesc cu paste şi sos, sunt simplu de făcut, delicioase şi arată foarte apetisant. Chifteluţele cu sos în stil italian (polpetti) reuşesc fără probleme chiar şi începătorilor în arta culinară, sunt economice şi pot reprezenta o variantă perfectă pentru prânzul în familie ori chiar pentru cină. Sunt atât de consistente încât este recomandabil să le servim ca fel unic, în porţii medii.
Avem nevoie de:
500 gpaste, 300 g carne tocată de vită, 300 g carne tocată de porc (slabă), 4 felii de pâine, 2 ouă mari, sare, piper, 3 căţei mari de usturoi, o legătură de pătrunjel verde sau o lingură pătrunjel uscat, un pumn de parmezan ras fin (preferabil proaspăt ras, sau un caşcaval dens), ulei pentru prăjit, puţină făină albă. Pentru sos: 4 căţei de usturoi mari, un ardei iute sau o linguriţă boia de ardei iute, o conservă mare de roşii întregi în bulion, o linguriţă pastă de tomate, o lingură de busuioc verde sau uscat (sau oregano, pentru cine nu suportă busuiocul), sare, piper, opţional jumătate de pahar de vin roşu sec şi o linguriţă de unt
Preparare:
Înmuiem feliile de pâine cu apă, le stoarcem bine şi le amestecăm cu canea, ouăle, usturoiul, pătrunjelul, sare, piper şi brânza rasă. Chiar dacă pare neobişnuit să adăugăm parmezan în chiftele, nu trebuie să renunţăm la acest ingredient, pentru că are dublul rol de a lega compoziţia şi a aromatiza chiftelele într-un fel unic. Compoziţia trebuie să fie destul de densă pentru a ne permite să facem din ea biluţe mici (cât o măslină mare) sau medii. Dacă nu este destul de densă compoziţia, punem puţină făină şi amestecăm bine. Facem toate chifteluţele şi le trecem prin puţină făină. Punem ulei de un deget într-o tigaie neaderentă şi, când uleiul este bine încins, rumenim chifteluţele pe toate părţile, apoi le scoatem pe un şerveţel de bucătărie, pentru a elimina excesul de ulei. Dacă nu vrem să le prăjim în ulei, le punem pe o tavă cu hârtie de copt şi le rumenim în cuptorul bine încins. Punem pastele la fiert în apă cu sare. Într-o tigaie mare punem puţin ulei şi usturoiul tocat. Acesta nu trebuie să se ardă. Dacă folosim vin, stingem cu vinul şi lăsăm să dea câteva clocote, cât să se elimine alcoolul, apoi turnăm roşiile, ardeiul iute tocat sau boiaua iute, pasta de tomate. Dacă nu folosim vin, stingem direct cu roşiile din conservă. Lăsăm să dea în clocot, apoi mărunţim grosier, cu spatula, roşiile în sos. Lăsăm să scadă sosul, adăugăm după gust sare, piper şi busuioc, untul, punem şi chifteluţele, iar deasupra punem pastele abia scurse din apa în care au fiert. Secretul unui sos reuşit este să ajungă în sos un pic din apa de la paste, care îl va lega uşor. Dăm tigaia deoparte de pe foc, amestecăm uşor şi lăsăm acoperit totul 15 minute, pentru ca pastele să se îmbibe de sos. Servim preparatul cald, cu pătrunjel verde şi o ninsoare de parmezan ras deasupra.