Cremos, fin și consistent deopotrivă, orezul cu lapte în stil portughez este întotdeauna un răsfăț suprem.
Avem nevoie de:
O cană de orez cu bob rotund, 500 ml lapte integral, 50 g unt, 4-5 ouă, 200 g zahăr, o păstaie vanilie sau 4 pliculețe zahăr vanilinat, un praf de sare, opțional o linguriță de scorțișoară măcinată sau bucățele de coajă de portocală confiată
Preparare:
Punem la fiert apă cu sare, iar când clocotește punem orezul și lăsăm să fiarbă 15 minute, amestecând mereu. Nu contează dacă e prea multă apă, pentru că o vom elimina. Strecurăm orezul fiert. Separăm gălbenușurile de albușuri. Batem gălbenușurile cu zahărul până devin spumoase și zahărul s-a topit aproape complet. Punem separat la fiert, într-o cratiță neaderentă, laptele cu vanilia sau zahărul vanilat, adăugăm orezul și fierbem la foc foarte mic până ce laptele a scăzut și orezul devine ca o cremă groasă. Amestecăm mereu în acest timp. Când orezul e complet fiert dăm deoparte cratița de pe foc și, cât e încă foarte fierbinte, adăugăm imediat untul, apoi câte puțin din spuma de ouă și amestecăm repede. Acoperim cratița cu un capac și lăsăm amestecul astfel un sfert de oră, apoi amestecăm din nou, o dată. Ar trebui să aibă culoare ușor gălbuie și consistență cremoasă. Punem porții de orez cald în cupe sau castroane. Dacă preferăm să fie mai dulce, presărăm deasupra zahăr. Pentru un gust rafinat și un aspect desăvârșit, peste orezul în stil portughez putem presăra puțină scorțișoară și/sau portocală confiată. Se servește călduț, dar rămâne gustos și poate fi consumat și dacă s-a răcit. Este preferat pentru cină de copii și persoanele în vârstă.