Aceasta este una dintre vechile mâncăruri boierești, probabil de inspirație turcească. Foarte rafinată, combinația parfumată a gustului de pui cu aroma gutuilor este puțin folosită astăzi pe la noi, din păcate. Este la fel de ușor de preparat ca orice tocană și este delicios acest preparat.
Avem nevoie de:
3 pulpe de pui întregi sau 6 ciocănele, două gutui mari, două linguri făină albă, o lingură de zahăr, o jumătate de linguriță pastă de tomate, o ceapă mică, 50 g unt sau o lingură smântână grasă, ulei pentru prăjit, o lămâie, sare, piper, puțină nucșoară
Preparare:
Curățăm gutuile, le scoatem căsuța cu semințe și partea pietroasă din interior, apoi le tăiem feliuțe de cel mult jumătate de centimetru grosime, pe care le stropim cu zeama de la jumătate de lămâie, ca să nu se oxideze. Le rumenim pe rând, în cratița cu ulei, apoi le scoatem deoparte. Tăiem pulpele întregi în două, pentru 6 porții. Le pudrăm generos cu făină albă și le rumenim bine, pe toate părțile, în uleiul rămas de la prăjit gutuile. Scoatem și bucățle de pui, adăugăm un strop de ulei dacă e necesar și punem la prăjit ceapa tocată fin. Când e aurie, adăugăm în tigaie puiul și gutuile, pasta de tomate, sare, piper, nucșoară și apă cât să ajungă la jumătatea grosimii cărnii. Punem capac și fierbem la foc mic. Când carnea s-a pătruns, ardem zahărul separat și stingem cu puțină apă, fierbem până se dizolvă caramelul și turnăm lichidul în sos. Stoarcem și zeama de la jumătate de lămâie deasupra și amestecăm. Îndepărtăm capacul și continuăm să fierbem la foc mic, amestecând, până când carnea este complet fiartă și sosul s-a îngroșat ușor. Dacă se îngroașă înainte de a se pătrunde carnea, adăugăm puțină apă și continuăm fierberea. La final adăugăm în sos un cubuleț de unt sau o lingură rasă de smântână foarte grasă și amestecăm. Gustăm și adăugăm, dacă e nevoie, sare și piper. Dăm deoparte vasul cu pui și lăsăm să stea acoperit măcar o oră. Se poate servi cu smântână adăugată suplimentar deasupra.