Un deliciu bucovinean precum tocineii nu este greu de pregătit, dar va satisface gustul oricui este amator, deopotrivă, de cartofi și de ceva numai bun de ronțăit. Pot fi o gustare rustică oferită unor musafiri ”picați” pe neșteptate, un bun motiv de adunat familia în bucătărie pentru depănat povești sau o cină simplă și savuroasă pentru care nu e nevoie de mult timp petrecut în bucătărie.
Avem nevoie de:
4-5 cartofi mari, 1-2 ouă, o lingură bună de smântână grasă, o linguriță rasă de zahăr, 1-2 linguri griș, sare și piper după gust, ulei de floarea soarelui pentru prăjit, opțional: o lingură făină albă, 100 g brânză sărată sau o ceapă mică tocată fin
Preparare:
Curățăm de coajă cartofii, îi spălăm bine și îi radem prin răzătoarea cu ochiuri rotunde mari. Îi stoarcem imediat de zeamă, ca să nu se înnegrească tocineii, și adăugăm repede peste cartofi smântâna, zahărul, sare și piper. Batem cu furculița un ou mare sau două mai mici și amestecăm cu cartofii. Adăugăm 1-2 linguri de griș, care va absorbi zerul lăsat de smântână la prăjit, dar nu va încleia neplăcut compoziția. Compoziția nu trebuie să fie seacă, dar nici să lase zeamă. Dacă pare prea moale, putem adăuga și o lingură de făină albă de grâu. Opțional se poate adăuga brânză sărată sau o ceapă mică, fin tocată și stoarsă de zeamă, pentru cei ce nu sunt amatori de gust pur de cartof. Încingem ulei în tigaie și punem cu lingura turte din compoziția de cartofi, în strat subțire. Tocineii nu trebuie făcuți groși, pentru a se prăji uniform și a ieși crocanți. Lăsăm să se rumenească bine pe o parte și să se închege și abia apoi întoarcem tocineii să se prăjească și pe cealaltă parte. Dacă la prăjit tocineii par să se desfacă, adăugăm în compoziție încă puțină făină albă și amestecăm bine, înainte de a prăji încă o serie. Contrar unor sfaturi larg răspândite pe internet, în tocinei nu se adaugă bicarbonat ”ca să iasă pufoși”! Tocineii bucovineni adevărați sunt subțiri, rumeni și crocanți, nu pufoși și groși ca niște clătite americane cu cartofi. Preparați astfel, cu griș și smântână în compoziție, rămân albi în interior și nu devin cleioși când se răcoresc. Se servesc calzi, simpli, fără pâine sau mămăligă, alături de o cană de lapte acru, sau cu smântână acrișoară deasupra. Unii preferă, pentru tocineii fără brânză ori ceapă, servirea cu smântână dulce și zahăr presărat din belșug peste ea. Alții preferă să îi servească alături de murături ori salată. Cum îi servim este doar o chestiune de gust...