Un fel de chiftele gigant, cu un ou fiert în mijloc, savuroase, ușor de făcut și comod de transportat dacă vrem să le luăm cu noi pe post de gustare... Pentru petrecerile "cu ștaif”, dacă nu vrem să șocăm invitații cu uriașe ghiulele de carne, putem înlocui ouăle de găină cu cele de prepeliță (3 ouă de prepeliță în loc de unul de găină).
Avem nevoie de:
5 ouă vechi de cel puțin 3 zile (cele foarte proaspete se cojesc greu), 250 g carne din cârnăciori proaspeți (sau carne de mici), un fir de ceapă verde, cimbru și pătrunjel verde după gust, 125 g făină, 125 g pesmet, o cană de ulei pentru prăjit, sare, piper
Preparare:
Punem 4 ouă de găină sau 12 de prepeliță la fiert, în apă rece, și adăugăm o linguriță de sare în apă. Când dă în clocot, reducem focul la minim, astfel încât abia să clocotească, și lăsăm să fiarbă așa timp de 8 minute exact pentru cele de găină sau 5 minute pentru cele de prepeliță. Imediat transferăm ouăle în apă rece. Ar trebui să fie în stadiul de ”ouă cleioase”, dar dacă le-am fiert prea mult și au devenit deja ”ouă tari” nu este o mare problemă. Scoatem cu grijă coaja ouălor, păstrându-le întregi. Scoatem carnea din cârnăciorii proaspeți și o amestecăm după gust cu sare, piper, cimbru, pătrunjel, ceapă tocată foarte fin. Trebuie să iasă o compoziție care se ține legată, precum cea de chiftele. Dacă este prea subțire, adăugăm puțin pesmet. Putem folosi, în loc de carne din cârnăciori, carnea de mici sau chiar carne tocană mai slabă, la care adăugăm usturoi. Împărțim carnea în 4 bile, dacă folosim ouă de găină, sau în 12, dacă folosim ouă de prepeliță. Punem fiecare bilă de carne pe folie alimentară și o aplatizăm în strat subțire. Punem un ou în mijloc și, cu ajutorul foliei, îl îmbrăcăm uniform și continuu în carne. Dezlipim cu grijă folia și procedăm la fel ce restul ouălor. Batem un ou crud de găină cu puțină sare și pregătim pesmetul într-un castron. Punem la încins uleiul într-o tigaie. Când uleiul este bine încălzit, trecem fiecare bilă de carne prin ou bătut, apoi prin pesmet. Punem bilele la prăjit în uleiul foarte fierbinte și avem grijă să le rumenim pe toate părțile. Le scoatem pe un servetel, ca să eliminăm excesul de ulei. Sunt bune calde, dar le putem folosi și reci, cu sau fără garnitură. Se asortează cu cartofi, salate, legume fierte în abur, sos de muștar, sos olandez, murături.