De pe vremea când oaspeții erau primiți întotdeauna cu dulcețuri și bombonele de casă al căror gust rafinat nu-l puteai uita ușor, au rămas prin vechile caiete cu rețete ale bunicilor și instrucțiunile de preparare pentru astfel de dulci și aromate comori... Caramelele făcute în casă ne răpesc doar jumătate de oră și nu au nevoie de îndemânare și ingrediente sofisticate, dar ies întotdeauna minunate.
Avem nevoie de:
O cană de zahăr, o cană de miere, o cană de smântână dulce cât mai grasă ( se poate înlocui cu lapte condensat îndulcit sau dulce de leche din conservă), jumătate de pachet de unt ( cu minim 80 la sută grăsime), o jumătate de cană nuci sau alune, un vârf de cuțit de sare, opțional o lingură esență de rom sau de vanilie sau puțină coajă rasă de portocală
Preparare:
Cantitatea de unt din rețetă este pentru obținerea unor caramele de consistență medie, dar poate fi modificată după preferință. Pentru a se obține o consistență cleioasă, asemeni batoanelor din comerț, se folosește mai puțin unt, în timp ce suplimentarea cantității de unt va face ca bombonelele să fie cremoase și stabile ca formă, asemeni ciocolatei de casă bine preparate. Rumenim ușor nucile sau alunele pe ochiul aragazului, în tigaia fără ulei, sau în cuptor, în tava obișnuită. Jumătate din nuci le măcinăm fin, iar celelalte le tocăm bucățele cu cuțitul. Pe baie de apă sau la foc foarte mic, preferabil într-o crăticioară neaderentă, punem la fiert zahărul, sarea, mierea și smântâna ori laptele condensat sau caramelizat din conservă. Amestecând continuu și lent, până începe să se îngroașe ușor compoziția, și formează un sirop care îmbracă lingura, de culoare bej. Adăugăm untul tăiat în cubulețe și nucile și continuăm să amestecăm pe foc mic, până ce compoziția se îngroașă ca o cremă. Este important să avem răbdarea de a fierbe suficient amestecul, pentru că, altfel, la tăiere caramelele nu-și vor păstra forma, ci vor avea tendința să ”curgă” inestetic. La final adăugăm esența de rom sau vanilie, dacă folosim. Turnăm amestecul cald într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și lăsăm să se răcească și să se întărească la temperatura camerei ( chiar dacă pare tentant să răcim tava în frigider pentru a obține mai repede caramelele, acest procedeu nu este indicat, pentru că răcirea bruscă poate face caramelele să se zaharisească neplăcut). Dacă amestecul a fost fiert corect și suficient, în 30 de minute de așteptare obținem o placă de caramea care se poate tăia frumos. Pentru a evita umezirea și încleierea caramelelor la păstrare, fiecare bucățică o ambalăm în staniol special sau chiar în hârtie de copt albă ori celofan. Putem păstra caramelele într-un borcan închis etanș, în loc răcoros și uscat. Rezistă chiar și două săptămâni și sunt delicioase. Nu sunt însă recomandate diabeticilor și persoanelor care țin un regim alimentar hipocaloric.