Bulzul este mâncarea cea mai solicitată de turiștii care vizitează stânele turistice. Boțul de mămăligă umplut cu brânză se face în multe variante, I se pot adăuga fel de fel de ”îmbunătățiri”, dar cea mai populară versiune rămâne cea mai simplă. Secretul reușitei nu este priceperea bucătarului în a rotunji și umple bulzul, ci calitatea brânzei folosite.
Avem nevoie de:
1 kg de mămăligă rece ( preferabil din ziua precedentă), 6 linguri brânză de oaie frământată, 6 lingurițe de unt rece
Preparare:
Mămăliga rece trebuie să fie curățată de coaja care s-a format la suprafață. Împărțim mămăliga în 6-10 bucăți, depinde cât de mari dorim să fie bulgării. Luăm fiecare bucată și o frământăm ca pe plastilină. Formăm o turtiță, punem în mijloc brânză sărată și puțin unt rece. Aducem marginile turtiței peste umplutură, astfel încât să sigilăm complet umplura într-un glob de mămăligă. După ce a fost format astfel, bulzul trebuie copt pe toate părțile, până se rumenește ușor, prinde o crustă crocantă și în interior brânza și untul se topesc. Se pot coace bulgării pe grătar, pe disc sau chiar direct pe jar, după preferință.
Bulzul se consumă cald, fie cu smântână deasupra, fie simplu, însoțit de o cană cu lapte acru.