Cartofii gratinați sau franțuzești, denumire sub care pot fi regăsiți în restaurante, se pregătesc pe la noi adesea și acasă, dar după cu totul alte rețete decât cea originală. Acasă la el, în bucătăriile din Franța, acest fel de mâncare nu se face din cartofi fierți și nici brânză de burduf, telemea sau ouă multe nu au cartofii între ei. Aceste adaosuri românești reprezintă o adaptare gustoasă la realitățile de prin cămara și frigiderul nostru, dar, dacă vom dori vreodată să oferim invitaților delicii din bucătăria internațională autentică, putem să procedăm cu cartofii în cauză exact așa cum o fac ”părinții” lor din țara de baștină a preparatului.
Avem nevoie de:
1 kgcartofi făinoși ( preferabil mici, cu coaja galbenă), o lingură bună de unt moale ( preferabil unt cu conținut mare de grăsime și nu margarină), doi căței de usturoi, trei sferturi de cană de smântână acrișoară, o cană de lapte integral, 100-150 g brânză Emmentaler ( se poate înlocui cu șvaițer sau chiar cu un cașcaval de calitate), un vârf de linguriță nucșoară răzuită, sare și piper după gust
Preparare:
Cartofii curățați și spălați îi tăiem subțire, la cel mult 3 mm grosime, în felii rotunde. Untul moale îl amestecăm cu puțină sare și usturoiul zdrobit. Cu acest amestec ungem din belșug tava sau forma în care punem cartofii, atât pe fundul tăvii, cât și pe pereți. Încălzim ușor laptele și îl amestecăm bine cu smântâna și nucșoara, precum și cu foarte puțină sare. Punem în vasul uns cu unt un rând de cartofi, presărăm sare și piper, apoi alt strat de cartofi, din nou sare și piper și continuăm până am pus toți cartofii. Nu apăsăm, trebuie să rămână goluri mici între ei, în care va pătrunde amestecul de lapte. Turnăm ușor laptele cu smântână, printr-o magine, astfel încât să ajungă aproape de ultimul rând de cartofi, dar să nu depășească această limită. Chiar dacă astfel ne rămâne lichid, este foarte important, pentru a se putea forma apoi crusta de brânză. Acoperim totul cu o folie de aluminiu sau un capac special, dacă forma are așa ceva, apoi dăm totul la cuptor pentru jumătate de oră, la foc mediu, timp în care cartofii se vor fierbe, practic, în lapte și smântână, devenind dulci și savuroși. După acest timp scoatem capacul sau folia și presărăm generos brânza rasă, apoi dăm la cuptor fără capac încă jumătate de oră. Rezultatul efortului culinar este un preparat fin, care arată bine, miroase apetisant și este cu certitudine mult mai digest decât versiunea noastră obișnuită de cartofi gratinați cu multă brânză și ouă. Dacă e mai gustos sau nu, rămâne să aprecieze fiecare mesean în funcție de preferințe.