Dintre dulciurile economice din copilărie, friganelele din pâine sunt printre cele mai des pregătite și mai târziu, când am crescut, nu mai avem timp și am constatat că nici priceperea mamei și bunicii în ale bucătăriei nu le avem. Sunt o specialitate franțuzească, dar azi fac parte din bucătăria multor popoare iar la noi se folosesc curent ca desert rapid, de casă. Sunt ideale pentru micul dejun sau pentru un răsfăț de după-amiază cald și aromat...
Avem nevoie de:
Un ou, 2 felii de pâine cât mai veche, două linguri lapte, o lingură rasă zahăr pudră vanilat, puțină sare, o lingură de unt, o lingură ulei vegetal, zahăr tos sau pudră pentru ornat, opțional coajă de lămâie sau scorțișoară măcinată după gust
Preparare:
Cantitățile de mai sus sunt pentru o singură persoană, cu apetit mediu. Pentru pofticioșii care doresc porții mari sau pentru mai mulți meseni este necesară adaptarea rețetei la numărul de porții. Secretul reușitei este ca pâinea să fie veche, dar nu uscată complet. Dacă pâinea e prea proaspătă, vor ieși cleioase și se vor rupe ușor la prăjit.
Batem bine oul cu sarea, zahărul și laptele, adăugăm scorțișoara sau coaja rasă de lămâie. Încingem bine în tigaie neaderentă uleiul și untul. Trecem fiecare felie de pâine cu ambele părți prin amestecul de ou, de două ori, ca să se îmbibe bine. Punem imediat la prăjit în tigaia încinsă. Lăsăm 2 minute pe o parte sau până începe a se rumeni, apoi întoarcem și pe partea cealaltă și lăsăm să se prăjească. Scoatem friganelele rumene pe farfurie, le presărăm calde cu zahăr tos sau pudră după gust. Le servim calde, dar sunt bune și reci. De regulă, se servesc însoțite de sos de vanilie ori cacao, de dulceață ori de miere. Pot fi pregătite și în versiune sărată, dacă în amestecul de ou nu punem zahăr și scorțișoară, ci un pic mai multă sare și piper. În acest caz, imediat ce le-am scos fierbinți din tigaie, putem presăra pe ele cașcaval ras sau brânză sărată, care se va topi și le îmbrăca irezistibil.