Probabil că mulți dintre noi își amintesc această denumire legată de ”ceva bun cu lapte”, din copilărie. Frecățeii sunt niște simple paste făinoase cu ou, făcute acasă, fără mari eforturi, și se pot consuma fie fierți în lapte și îndulciți, fie fierți direct în supa de găină sau în sosul unei tocane rustice. Se pot și usca, asemeni oricăror tăieței de casă, și păstra în loc uscat și rece, în vas etanș, pentru utilizare ulterioară. Pentru că sunt paste cu ou, este recomandabil să nu fie păstrați, totuși, mai mult de o săptămână după uscare.
Avem nevoie de:
2 ouă foarte proaspete, un vârf de cuțit de sare, 220-250 g făină din grâu dur sau făină de panificație în care am adăugat 2 linguri de griş fin
Preparare:
Punem 220 g făină pe o planșetă, presărăm sarea, facem o gropiță în mijloc și spargem în ea ouăle. Începem să amestecăm din mijloc spre margini, fără a adăuga apă, doar oul cu făina. Trebuie să rezulte o bilă de aluat tare, atât de tare cât să se poată rade prin răzătoarea mare, precum cașcavalul. Dacă nu este destul de consistent aluatul, mai adăugăm făină și frământăm bine. Lăsăm aluatul 10 minute acoperit, apoi îl radem prin răzătoare, pe un șervet curat pe care am presărat făină albă. Din când în când mai presărăm făină peste ei și îi răsfirăm, să nu se lipească în boțuri. Dacă în timpul răzuirii observăm că bila de aluat devine oarecum cleioasă, dăm acea parte prin făină și continuăm să radem. La final răsfirăm bine frecățeii prin făina de pe șervet, îi lăsăm jumătate de oră să se zvânte, apoi îi scuturăm într-o sită, ca să eliminăm excesul de făină. Îi fierbem direct în supă sau în lapte îndulcit, la foc mic, 10 minute, amestecând ca să nu se prindă. Supa sau laptele se vor îngroșa ușor, iar preparatul final va avea un plus de savoare de la pastele proaspete.