Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 ian 2016 - Anul XXI, nr. 1 (6114)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Mămăliga de barabule

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După prea multe mâncăruri grele și consistente cu care ne-am răsfățat la final de an, o variantă simplă și foarte gustoasă pentru un prânz mai ușor de digerat este cea oferită tradițional pe la pensiunile de la munte – mămăliga de cartofi ( în versiunea domnească) sau de barabule, după denumirea ei neaoșă bucovineană, servită cu puțină brânză sărată și ”stinsă” binișor cu lapte acru. Este unul dintre acele preparate pe care, de la prima degustare, le iubești sau le urăști pentru o viață. Dar până acum n-am prea întâlnit mofturoși care să nu-l iubească...

Avem nevoie de:

500-600 g cartofi cruzi, puțină sare, cca 400 g mălai grișat, opțional o lingură de unt sau smântână groasă și 200 g brânză de burduf sau caș sărat

Preparare:

Cartofii curățați și spălați îi tăiem în bucăți mai mari și îi punem la fiert ca pentru un piure obișnuit, cu apă rece cât să treacă peste nivelul cartofilor cam cu două degete și puțină sare. Dacă folosim smântână sau unt, le adăugăm la fiert, ca să confere un gust bun cartofilor. Fierbem fără capac, la foc iute, până când cartofii se sfărâmă ușor când îi apăsăm cu furculița. Dăm deoparte cratița cu cartofi, nu scurgem apa și începem să sfărâmăm grosier cartofii. Trebuie să rămână în zeamă bucăți mărișoare, deopotrivă cu un fel de piure foarte subțire. Punem din nou oala cu cartofi pe foc și, când clocotește, începem să adăugăm în ploaie făina de porumb, amestecând repede, să nu formeze cocoloașe. Cantitatea de făină este greu de precizat exact, depinde de cât de uscată este și de cât lichid e în oala cu cartofi. Tot secretul este să nu adăugăm prea multă făină. Amestecul trebuie să rămână moale, dar nu lichid. Se va îngroșa oricum la fiert. După ce am obținut consistența dorită, lăsăm mămăliga să fiarbă încă 10-15 minute. E gata când începe să miroase a cartofi copți și s-a îngroșat. Se prepară, de regulă, în ceaun de fontă sau oală de tuci, dar dacă o pregătim în cratiță antiaderentă putem să o lăsăm mai mult la fiert și nu vom pierde crusta delicioasă și rumenă care se formează... Răsturnăm mămăliga imediat pe un suport de lemn și o putem ”înțepa” cât e fierbinte, din loc în loc, dacă dorim, cu câte o bucată de caș sărat sau un mic boț de brânză de burduf. O putem servi caldă sau rece, alături de brânză, ouă sau chiar tochitură ori friptură grasă de porc. Pentru o masă ușoară, putem alege însă doar mămăliga de cartofi cu o cană generoasă de lapte acru sau chiar iaurt ori sana din comerț. Mămăliga astfel preparată are un gust diferit de cea clasică, este mai dulce și mai cremoasă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mămăliga de barabule.
 Vizualizări articol: 9852 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Mămăliga de barabule5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Mămăliga de barabule După prea multe mâncăruri grele și consistente cu care ne-am răsfățat la final de an, o variantă simplă și foarte gustoasă pentru un prânz mai ușor de digerat este cea oferită tradițional pe la pensiunile de la munte – mămăliga de... Citeşte