După prea multe mâncăruri grele și consistente cu care ne-am răsfățat la final de an, o variantă simplă și foarte gustoasă pentru un prânz mai ușor de digerat este cea oferită tradițional pe la pensiunile de la munte – mămăliga de cartofi ( în versiunea domnească) sau de barabule, după denumirea ei neaoșă bucovineană, servită cu puțină brânză sărată și ”stinsă” binișor cu lapte acru. Este unul dintre acele preparate pe care, de la prima degustare, le iubești sau le urăști pentru o viață. Dar până acum n-am prea întâlnit mofturoși care să nu-l iubească...
Avem nevoie de:
500-600 g cartofi cruzi, puțină sare, cca 400 g mălai grișat, opțional o lingură de unt sau smântână groasă și 200 g brânză de burduf sau caș sărat
Preparare:
Cartofii curățați și spălați îi tăiem în bucăți mai mari și îi punem la fiert ca pentru un piure obișnuit, cu apă rece cât să treacă peste nivelul cartofilor cam cu două degete și puțină sare. Dacă folosim smântână sau unt, le adăugăm la fiert, ca să confere un gust bun cartofilor. Fierbem fără capac, la foc iute, până când cartofii se sfărâmă ușor când îi apăsăm cu furculița. Dăm deoparte cratița cu cartofi, nu scurgem apa și începem să sfărâmăm grosier cartofii. Trebuie să rămână în zeamă bucăți mărișoare, deopotrivă cu un fel de piure foarte subțire. Punem din nou oala cu cartofi pe foc și, când clocotește, începem să adăugăm în ploaie făina de porumb, amestecând repede, să nu formeze cocoloașe. Cantitatea de făină este greu de precizat exact, depinde de cât de uscată este și de cât lichid e în oala cu cartofi. Tot secretul este să nu adăugăm prea multă făină. Amestecul trebuie să rămână moale, dar nu lichid. Se va îngroșa oricum la fiert. După ce am obținut consistența dorită, lăsăm mămăliga să fiarbă încă 10-15 minute. E gata când începe să miroase a cartofi copți și s-a îngroșat. Se prepară, de regulă, în ceaun de fontă sau oală de tuci, dar dacă o pregătim în cratiță antiaderentă putem să o lăsăm mai mult la fiert și nu vom pierde crusta delicioasă și rumenă care se formează... Răsturnăm mămăliga imediat pe un suport de lemn și o putem ”înțepa” cât e fierbinte, din loc în loc, dacă dorim, cu câte o bucată de caș sărat sau un mic boț de brânză de burduf. O putem servi caldă sau rece, alături de brânză, ouă sau chiar tochitură ori friptură grasă de porc. Pentru o masă ușoară, putem alege însă doar mămăliga de cartofi cu o cană generoasă de lapte acru sau chiar iaurt ori sana din comerț. Mămăliga astfel preparată are un gust diferit de cea clasică, este mai dulce și mai cremoasă.