Dintre toate torturile, acesta este probabil preferatul românilor pentru masa specială de Revelion. A devenit atât de popular, încât este deja, de câteva decenii, o adevărată tradiție culinară pentru masa de la cumpăna anilor. Din fericire, deliciul clasic, cremos și rafinat, este și foarte ușor de preparat.
Avem nevoie de:
5-6 gălbenușuri de ouă foarte proaspete, 500 ml lapte (integral, de la piață), 500 ml smântână cu mai mult de 20 la sută grăsime (sau 500 ml frișcă lichidă vegetală), 200 g zahăr, 30 g gelatină albă obișnuită, 2 linguri amidon alimentar (sau un plic de praf de budincă de vanilie), coaja rasă a unei lămâi, o conservă compot de ananas sau amestec de fructe (de 800 g), 2 portocale, 2 fructe kiwi și un strugure negru pentru ornat, opțional o păstaie de vanilie sau o lingură de zahăr vanilinat și un pachet de 400 g pișcoturi (preferabil italiene)
Preparare:
Deschidem conserva de compot și separăm zeama de fructe. Tăiem cubulețe de fructe proaspete, dacă folosim. Dacă folosim și pișcoturi, punem inelul de tort pe platou și plasăm de jur împrejur și pe interiorul de pe platou pișcoturi înmuiate pentru scurt timp în zeama de compot, unele lângă altele. Punem gelatina la înmuiat cu 100 ml apă călduță și o lăsăm deoparte 30 de minute. Batem smântâna sau frișca lichidă până devine spumă tare. Oprim 4-5 linguri pentru ornat. Dăm în clocot laptele cu miezul păstăii de vanilie sau cu zahărul vanilinat, apoi îl lăsăm să se răcească aproape complet. Batem gălbenușurile cu zahărul până se transformă în spumă albicioasă. Adăugăm amidonul diluat cu puțin lapte rece, apoi laptele călduț și punem totul la fiert, la foc foarte mic sau, cel mai bine, pe baie de apă. Amestecăm mereu până devine o cremă de consistența unei smântâni, dar care curge din lingură. Dăm crema deoparte de pe foc și o lăsăm zece minute sau mai mult, trebuie să se răcească aproape complet. Adăugăm jumătate din frișcă, amestecăm, punem și restul de frișcă și amestecăm cu gesturi largi, de jos în sus, ca să nu se piardă aerul. Punem gelatina la încălzit, cu grijă să nu fiarbă, trebuie doar să se dizolve. Adăugăm în gelatina caldă trei linguri din cremă, amestecăm repede și apoi turnăm gelatina în restul de cremă și amestecăm bine. Turnăm o parte din cremă în formă, presărăm bucățele de fructe, turnăm încă o parte de cremă, presărăm alte fructe și deasupra punem restul de cremă. Netezim și dăm la rece, ar trebui să se închege în 2-3 ore. Decorăm cu restul de frișcă și fructe. Pentru un aspect deosebit, fructele ( struguri negri, mandarine, coaja de portocală) pot fi unse cu strat subțire de albuș de ou și trecute prin zahăr tos, înainte de a fi așezate pe tort. Tortul se păstrează la rece, iar inelul de tort se scoate chiar înainte de servire, pentru a se păstra cât mai bine forma tortului.