Unii dintre turiştii care, de Crăciun, s-au dedat la ospeţe complicate pe la pensiunile de la munte îşi amintesc, desigur, că au fost aproape miraculos scutiţi de consecinţele exceselor alimentare când gazdele i-au îmbiat şi cu o sorbitură de lichior ciudat, cu gust accentuat de plante. Reţeta băuturii de culoare maronie ori verde, ridicată uneori la rangul de ”bitter bucovinean”, este prezentată drept un mare secret. În realitate este vorba, de cele mai multe ori, de frunze de plante aromatice din grădină, ”plămădite” cu rachiu ori palincă tare – un secret pe care, la ţară, îl ştiu, îl povestesc şi îl folosesc de generaţii fără greş, pentru prevenirea indigestiei şi tratarea mahmurelii, mai toate gospodinele pricepute.
Avem nevoie de:
50 g salvie uscată, vrac, de la orice magazin naturist (sau o mână de frunze proaspete din grădină), 750 ml de vodcă de calitate sau palincă, 250 g miere de albine, facultativ o lingură de cimbru uscat, una de gălbenele uscate şi una de mentă.
Preparare:
Pregătim lichiorul cu minim 2-3 zile înainte de momentul folosirii. Peste plantele uscate turnăm două căni de apă clocotită, acoperim şi lăsăm infuzia să se răcească complet. Strecurăm, punem resturile de plante într-un borcan încăpător, amestecăm lichidul cu băutura alcoolică şi turnăm totul înapoi peste plantele din borcan. Închidem şi lăsăm cel puţin 24 de ore la temperatura camerei. Ulterior strecurăm din nou, presăm uşor plantele pentru a extrage toată zeama, amestecăm lichidul cu mierea şi îl punem în sticle. După un interval de macerare de cel puţin 48 de ore putem consuma elixirul digestiv cu gust puternic, în cantităţi mici, chiar după mesele îmbelşugate.