Îmbină surâsul verii cu o dulce brumă de zahăr... Sunt fursecuri fragede, fine, care arată bine pe orice platou cu prăjiturele diverse și se păstrează gustoase mult timp.
Avem nevoie de:
250 g untură de porc, o cană smântână cu minim 20 la sută grăsime, 500 g făină albă de grâu, coaja unei lămâi, jumătate de linguriță praf de copt, 100 g zahăr pudră, o cană cu zahăr obișnuit, un albuș de ou, opțional puțin colorant alimentar roșu și o lingură apă de trandafiri.
Preparare:
Amestecăm untura cu smântâna și zahărul, până devin ca o cremă ușor spumoasă. Cernem făina împreună cu praful de copt deasupra amestecului și frământăm un aluat. Punem coca în folie și o lăsăm la rece o oră. Ulterior întindem o foaie cât mai subțire, de cel mult 3 mm grosime. Pentru a modela trandafirașii, tăiem cu o formă sau cu gura unui pahar patru discuri din foaia de aluat, le așezăm în șir unul lângă altul, foarte puțin suprapuse și începem să rulăm șirul de discuri ca pe o clătită, începând de la cel de dedesubt. Cilindrul obținut îl tăiem în două transversal. Zona tăiată a fiecărei bucățele, care va fi baza unui trandafir, o strângem ușor și aranjăm petalele la capătul opus, fără a le deschide prea mult. Obținem astfel câte doi mici trandafiri din fiecare grup de patru discuri. Aranjăm trandafirii în tavă, pe hârtie de copt, la 2-3 cm unii de alții, pentru că vor crește în cuptor. Îi coacem în cuptorul încins în prealabil cca 15 minute. Trebuie să rămână albi, ușor rumeniți doar pe partea care a stat în tavă. Dacă e posibil, după coacere îi lăsăm să se răcească în tavă, pentru că sunt extrem de fragili. După ce s-au răcit complet, batem albușul de ou cu o lingură de apă de trandafiri ( sau apă rece dacă nu folosim apa de trandafiri) și foarte puțin colorant alimentar. Nu trebuie să spumeze. Cu o pensulă ungem foarte subțire trandafirii pe deasupra cu albuș și imediat îi înmuiem în zahăr obișnuit. Dacă nu au fost unși excesiv cu albuș, cristalele de zahăr se vor lipi frumos de prăjituri și le vor da un aspect înghețat. Lăsăm câteva ore trandafirii glasați unul lângă altul pe o tavă, la temperatura camerei, pentru ca stratul de zahăr să se usuce.