Aceste mici fursecuri delicate sunt foarte ușor de preparat, copiii adoră să le modeleze iar părinții se vor simți cu siguranță din nou la vârsta când îl așteptau pe Moșul cu paharul de lapte și prăjiturele atunci când mireasma fursecurilor calde se va răspândi în bucătărie... Sunt crocante la exterior, moi în mijloc, foarte aromate și ușor sclipitoare. Din cantitățile menționate în rețetă ies cca 50 de bucăți.
Avem nevoie de:
100 g stafide, 150 g curmale fără sâmbrui, 50 g amestec de alte fructe deshidratate sau confiate ( merișoare, vișine, caise, prune, etc), un pumn de nuci, coaja unei portocale, 250 -270 g făină albă, o linguriță rasă bicarbonat sau o jumătate de pachețel praf de copt, 3 linguri cu vârf de zahăr pudră, 4 pliculețe de zahăr vanilat, jumătate de pachet unt, 4 linguri apă sau lapte, 2 căni zahăr tos cu cristale cât mai mari, 50 de ornamente mici din zahăr sau 150 de perluțe pentru ornat tortul. Pentru ”lipici”: 2 linguri zahăr pudră cernut și o linguriță suc de lămâie.
Preparare:
Peste stafide turnăm apă caldă și le lăsăm la înmuiat două ore. Le scurgem bine și le punem în robot cu curmalele, fructele uscate, nucile și coaja de portocală,pentru a le măcina împreună până devin o pastă cleioasă ca o marmeladă. Dacă nu avem un robot de bucătărie, le putem trece prin mașina de tocat carne. Și dacă nu avem nici stafide, curmale și alte fructe uscate, folosim un amestec de 250 g marmeladă deasă și 50 g biscuiți măcinați, alături de nuci și coaja de portocală. Lăsăm pasta obținută să se odihnească, acoperită cu folie, la temperatura camerei. Amestecăm separat făina, untul, uleiul, apa, praful de copt, zahărul vanilat și cele 3 linguri pline de zahăr pudră pentru aluat. Coca este relativ moale, nelipicioasă și foarte plăcută la atingere. O lăsăm cinci minute să se odihnească, apoi rupem din ea bucățele cât o măslină mare, le facem biluțe și le aplatizăm pur și simplu cu degetele pe o bucată de folie, ca să facem o turtiță rotundă mare cât gura unui pahar. Punem în mijloc cam o treime de linguriță de umplutură cu fructe, adunăm peste ea marginile turtiței ca să facem o trăistuță bine închisă. Întoarcem trăistuța cu ”gura” în jos și apăsăm un pic cu o furculiță, fără să înțepăm, doar pentru a turti din nou fursecul și a se forma un model cu dungi. Dăm partea cu modelul și marginile prin zahăr tos și am obținut un fel de ”bănuț” umplut, pe care îl punem în tava tapetată cu hârtie de copt, cu partea dată prin zahăr deasupra. Continuăm să formăm și restul de turtițe, cu grijă să nu le facem prea mari, pentru că mai cresc la copt. Între timp încălzim mediu cuptorul. Vom coace turtițele doar 10-15 minute, până au crescut, nu se mai vede lucios aluatul sub zahăr și încep să miroasă plăcut a biscuiți, dar trebuie să rămână albe. După ce s-au răcit complet, pregătim ”lipiciul” din zahăr pudră și câteva picături de zeamă de lămâie. Trebuie să rezulte o pastă foarte groasă. Punem pe fiecare fursec câte o bobiță de ”lipici” cât o mazăre mică și presăm ușor pe ea ornamentele. Le lăsăm câteva ore să se întărească ornamentele și sunt gata de servire. Se păstrează într-un recipient închis etanș până la două săptămâni, la temperatura camerei. Fac parte din categoria prăjiturelelor care devin mai gustoase după ce s-au ”învechit” câteva zile.