Vărzările sunt plăcinte sărate, din aluat moale de pâine, umplute cu varză călită. Sunt specifice postului Crăciunului și se pare că rețeta a fost creată de gospodinele din Bucovina pentru bărbații care lucrau la pădure și în post nu puteau să își ia în traistă, ca gustare, pâine cu slănină și ceapă. Vărzările sunt o gustare delicioasă, sățioasă și ușor de consumat în orice moment al zilei.
Avem nevoie:
Pentru aluat - 1 kg făină albă, 50 g drojdie de bere proaspătă, 600 ml apă caldă, o linguriță cu vârf sare, 100 ml ulei
Pentru umplutură – o varză medie, o linguriță sare, o linguriță piper, o linguriță chimen măcinat,150 ml ulei.
Preparare:
Din ingredientele pentru aluat pregătim o cocă de pâine, o frământăm bine și o lăsăm să crească în loc cald, cel puțin o oră și jumătate. Între timp tocăm varza cât mai fin, o frecăm bine cu sarea, o stoarcem de zeama lăsată, o amestecăm cu chimen și piper și o călim îndelung în uleiul încins, amestecând mereu. Varza trebuie călită până a devenit moale, ușor maronie și lucioasă.
După ce aluatul a dospit, îl împărțim în 24 de bucăți cât mai egale. Din fiecare întindem o turtă, punem varză călită la mijloc și împăturim în formă de plic, de două ori ( a doua oară aducem spre mijloc colțurile formate la prima împăturire), ca să formăm plăcinte. Ungem plăcintele cu puțină apă și presărăm niște făină, nu foarte multă, doar pentru aspectul final. Coacem vărzările cca 30-45 de minute, la temperatură medie. Se pot servi atât calde, cât și reci. Sunt mai gustoase a doua zi.