Acest desert simplu, de post, poate fi pregătit atât în formă de tartă și porționată felii, cât și în porții mari, în tăvi standard, tăiată apoi în bucăți de forma și dimensiunea dorită. Se poate pregăti, de asemeni, în tăvițe mici, individuale. Cantitățile din rețetă sunt pentru o formă rotundă de 26-28 cm diametru. Pentru tava dreptunghiulară de cuptor este necesară dublarea cantităților.
Avem nevoie:
Pentru aluat: 320 g făină albă, 100 ml ulei, 120 ml apă caldă, 1 praf de copt, puțină sare
Pentru umplut: 500 g mere, 100 g zahăr, un plic gelatină albă vegetală instant pentru tort, o linguriță cu vârf scorțișoară măcinată, puțin zahăr pudră pentru aspect final
Preparare:
Amestecăm ingredientele pentru aluat. Va ieși o cocă mai moale și nelipicioasă. O întindem în foaie de cel mult 5 cm grosime și o punem în tavă pe hârtie de copt sau în tava unsă cu ulei și tapetată clasic cu făină albă. Încingem cuptorul la 200 grade Celsius. Curățăm merele și le feliem subțire. Le aranjăm direct pe aluat și peste ele presărăm zahăr amestecat cu scorțișoară. Cine nu suportă scorțișoara poate folosi zahăr vanilat. Coacem tarta cca 40 de minute, până se rumenesc ușor marginile de la aluat și de la mere. Scoatem tarta și o lăsăm să se răcească complet. Preparăm gelatina instant conform instrucțiunilor de pe plic și o turnăm peste merele din tartă. Se va închega imediat iar tarta va fi lucioasă. O scoatem din tavă și, dacă este în formă dreptunghiulară mare, o putem tăia și pune pe platou. Dacă a fost pregătită în formă clasică de tartă, o scoatem din tavă, pudrăm ușor marginile cu zahăr pudră și o prezentăm la masă întreagă. Este foarte economică, se pregătește aproape fără efort, dar este gustoasă și aspectuoasă.