Banalii cartofi prăjiți pot căpăta o aromă fină, discretă și rafinată, dacă sunt pregătiți un pic altfel decât ne-am obișnuit și li se adaugă ”cenușcă”. Este vorba despre semințe de chimen negru, un condiment ieftin ce se găsește la noi în magazinele naturiste. I se mai spune acestui condiment ”negrilică”, seamănă mai mult cu semințele de ceapă decât cu chimenul și are un gust ce aduce cu cimbrul. Este folosit în bucătăria mediteraneană, arabă și indiană, în timp ce la noi este cunoscut mai mult în Dobrogea, ca adaos în telemea și produse de patiserie sărată.
Avem nevoie de:
6 cartofi medii, o linguriță de semințe de chimen negru, 100 ml ulei de floarea soarelui, sare după gust, opțional doi căței de usturoi sau un vârf de cuțit de praf de usturoi
Preparare:
Curățăm cartofii, îi spălăm și îi tăiem în forma dorită ( rondele sau ”pai”). Punem la fiert o oală cu doi litri de apă. Când clocotește adăugăm cartofii și îi lăsăm 4 minute din momentul în care clocotește din nou. Scurgem foarte bine cartofii de apă, în strecurătoare. Punem uleiul la încins într-o tigaie neaderentă. Presărăm chimenul în uleiul fierbinte și deasupra punem cartofii la prăjit în mod obișnuit. Evităm să amestecăm înainte să fie rumeniți pe o parte, pentru că sunt deja opăriți și se pot sfărâma. Când sunt rumeni pe partea din tigaie, îi întoarcem și presărăm sare, apoi îi lăsăm să se rumenească și pe cealaltă parte. La final, la ultima amestecare, putem presăra puțin praf de usturoi sau usturoi zdrobit. Dacă nu dorim un preparat de post, cu câteva minute înainte de servire putem presăra pe cartofii fierbinți puțin cașcaval ras. Astfel pregătiți, cartofii ies moi în interior și ușor crocanți la suprafață, delicat aromați și perfect asortați cu orice salată