Pentru cei ce iubesc aroma vinului fiert cu multe mirodenii, dar nu se prea pot împăca și cu alcoolul din băutura respectivă, siropul din vin poate fi o variantă de încercat.
Avem nevoie de:
1 litru de vin roșu demidulce, 1 kg zahăr tos, zeama unei lămâi, o linguriță coajă de portocală rasă, două batoane de scorțișoară, 4 cuișoare, opțional un anason stelat sau câteva feliuțe de ghimbir proaspăt.
Preparare:
Punem la fiert vinul cu condimentele. Când începe să clocotească intens, dăm vasul deoparte, îl acoperim și lăsăm astfel o oră. Strecurăm vinul aromat și îl punem din nou la fiert, cu zahărul. Trebuie să fiarbă în clocote mici, în vas fără capac, pentru a permite evaporarea alcoolului. După 10 minute de la primul clocot adăugăm zeama de lămâie și mai lăsăm să clocotească încă 10-15 minute, în funcție de cât de gros dorim să fie siropul ( poate ajunge și ca mierea, dacă este fiert îndelung). Trebuie să ținem cont însă de faptul că siropul se va îngroșa mai mult după răcire. Îl punem cald în sticle sau borcane și se poate păstra ca și dulceața. Siropul astfel pregătit poate avea multiple întrebuințări. Se poate folosi ca bază pentru diferite amestecuri de băuturi, ca toping pentru înghețate și budinci, ca ingredient pentru creme și glazuri, ca adaos pentru un aspect caramelizat al fripturilor. Dacă a fost pregătit gros, ca o melasă, este preferat de vârstnici pe pâine proaspătă unsă cu unt.