Mai puțin cunoscut decât sărmăluțele și ardeii umpluți, prazul burdușit cu umplutură de orez, verdețuri și condimente este cel puțin la fel de gustos și consistent.
Avem nevoie de:
3 fire de praz cât mai gros, o cană de orez cu bob rotund, jumătate de cană de ulei, două legături de mărar, sare și piper după preferință, opțional o linguriță de pastă de tomate și un pahar cu vin alb sec
Preparare:
Spălăm foarte bine prazul și separăm partea albă de frunzele verzi. Frunzele le tocăm cât mai fin și le prăjim lent în jumătate din ulei. Bucățile albe de praz le tăiem în tuburi de 6-10 cm lungime. Punem la fiert 1,5 litri de apă cu puțină sare. Când clocotește punem bucățile albe de praz și lăsăm vasul acoperit, deoparte, 15-20 minute. După acest interval ar trebui ca bucățile de praz să poată fi desfăcute ușor în cilindri de 2-3 straturi, ce vor fi umpluți. Punem peste prazul verde prăjit tot orezul ales și spălat, turnăm 2 căni de apă caldă, adăugăm sare și piper după preferință și eventual pasta de roșii, amestecăm și lăsăm să fiarbă lent până ce orezul s-a umflat și este aproape fiert. Adăugăm mărarul tocat și lăsăm să se răcorească. Umplem cu grijă tuburile albe de praz, fără a îndesa prea tare, ca să nu crape. Încingem restul de ulei și rumenim atent bucățile de praz umplut, pe toate părțile. Le punem în oală sau o tavă și turnăm vinul și puțină apă caldă, cât să acopere prazul. Fierbem la foc mic sau în cuptor încă 10-15 minute din momentul în care dă în clocot. Este foarte important să nu fiarbă în clocote mari, pentru că prazul se rupe ușor. Nu se consumă fierbinte, ci călduț. Cine dorește o versiune care să nu fie de post poate adăuga în umplutură puțină carne tocată fin, călită bine separat, iar la servire poate turna deasupra smântână acrișoară.