Este o versiune rapidă, cu ingredinte semipreparate, a delicioasei salate turcești din legume coapte. Chiar dacă nu avem timp să coacem vinete, ardei și roșii o zi întreagă, ne putem bucura de gustul său cuceritor.
Avem nevoie de:
3 pachete de 400 g de vinete coapte congelate ( din cele fâșii, nu tocate fin), un borcan de 800 g cu ardei copți, o conservă de roșii în bulion, o ceapă, 5 căței mari de usturoi, o linguriță de boia iute, sare și piper după gust, 100 ml ulei de măsline, două linguri de pătrunjel verde tocat fin, o lămâie
Preparare:
Dezghețăm vinetele pe rând la cuptorul cu microunde. Vor lăsa multă zeamă, așa că le scurgem bine în strecurătoare. Tăiem ardeii copți în fâșii. Scoatem roșiile din conservă, fără bulion, și le rupem sau le tăiem grosier. Tăiem ceapa peștișori și o frecăm cu puțină sare, până devine flexibilă, apoi o stoarcem de zeama lăsată. Amestecăm vinetele, ardeii, ceapa și roșiile cu usturoi zdrobit, boia și pătrunjelul tocat. Punem sare și piper după preferință, stropim bine salata cu ulei, amestecăm, o acoperim cu folie alimentară și o lăsăm jumătate de oră la macerat. O servim cu pâine neagră proaspătă sau cu pâine albă prăjită, însoțită de bucăți de lămâie, pentru că unii meseni o vor prefera ca atare, adică ”dulce”, iar alții nu concep salata fără un pic de sos acru. Este cea mai gustoasă la temperature camerei, dar dacă dorim o salată caldă se poate servi și ușor încălzită.