Vă amintiți de chifteluțele de la cantinele din trecut, pufoase și picante, despre care se spunea în glumă că-s făcute din ”pâiniță de purcel”? Erau, adesea, chiar aceste chiftele de post, din care lipseau însă carnea și ouăle doar din alte motive întemeiate. Dar asta nu le împiedica să merite a fi apreciate.
Avem nevoie de:
O pâine intermediară mai veche, o cană de pesmet, 3-4 linguri făină albă, jumătate de linguriță bicarbonat, un sfert de pachet de margarină, o ceapă mare, o căciulie mică de usturoi, o lingură de mărar tocat, o lingură de oțet sau de muștar, o linguriță de piper, sare după preferință, condiment special pentru chiftele, jumătate de litru de ulei pentru prăjit, opțional două linguri boia de ardei dulce
Preparare:
Înmuiem pâinea în apă rece și o stoarcem foarte bine. O trecem prin mașina de tocat împreună cu ceapa, usturoiul și verdeața. Adăugăm margarina topită, făina albă, condimentele, oțetul sau muștarul, bicarbonatul și atât pesmet cât trebuie ca să aibă consistența specifică unei compoziții de chiftele. Punem sare după preferință. Lăsăm compoziția să se odihnească 15 minute. Încingem în tigaie uleiul ca pentru prăjit gogoși. Luăm cu lingura din compoziție și facem chifteluțe tăvălite prin pesmet, pe care le rumenim ușor în baia de ulei. Nu trebuie să le ținem mult, ca să nu se îmbibe de ulei – prăjirea corectă este secretul reușitei preparatului. Scoatem chifteluțele pe hârtie absorbantă. Le servim cu garnitură de legume.