Delicate, fine, ușor de făcut și foarte gustoase, aceste prăjiturele de inspirație germană, în formă de biscuiți dubli, sunt o surpriză plăcută la orice masă festivă. Sau micul secret gurmand pe care îl putem păstra în dulap doar pentru a ne răsfăța din când în când...
Avem nevoie de:
225 g făină albă, 80 g zahăr pudră, 150 g margarină cu 70 la sută grăsime, 1 vârf de cuțit sare, un borcan mic cu gem acrișor, o linguriță scorțișoară măcinată, coaja rasă de la jumătate de lămâie, o lingură apă rece, 3 linguri zahăr pudră pentru decor, opțional aromă de unt
Preparare:
Margarina trebuie să fie la temperatura camerei, dar nu moale. O tăiem cubulețe. Cu excepția gemului și zahărului pentru decor, toate ingredientele se amestecă bine. Aluatul trebuie să fie plăcut, nelipicios. Îl punem în folie sau pungă și îl ținem 30 minute la rece. Întindem apoi foaie de 3 mm grosime, tăiem forme, jumătate dintre ele le decupăm în mijloc cu o formă mică, le ținem 10 minute la rece cu tava cu tot și le coacem 10-12 minute la 180 grade Celsius. Trebuie să rămână albe, doar ușor aurii să devină pe margini. Le scoatem cu grijă, pentru că sunt fragile, și le trecem fierbinți prin zahăr pudră cernut. După ce s-au răcit le lipim cu gem în mijloc, astfel ca fiecărei prăjituri decupate să i se opună una întreagă. Întindem pe masă biscuiții dubli, cu partea decupată în sus, apoi mai cernem deasupra puțin zahăr pudră și îi așezăm pe farfurii sau în cutii. Inițial par prea crocanți, dar după 2-3 zile devin fragezi, moi și se topesc în gură. Cei ce nu doresc o versiune de post pot folosi unt cu peste 80 la sută grăsime în loc de margarină și un gălbenuș de ou în locul lingurii de apă. În ambele abordări prăjiturelele vor fi gustoase și fine.