Dacă ați crezut că numai japonezii se pot lăuda cu celebrul lor preparat crocant și delicat numit tempura, ei bine, merită să încercați și versiunea românească urbană, servită prin berării în special. Berenii sunt tot ”cronțobei” din legume fripte în aluat, dar sărați și foarte picanți, destinați să îndemne consumatorul să dea de dușcă mai multe halbe decât intenționa de fapt.
Avem nevoie de:
Două căni cu vârf de făină albă, jumătate de cană de apă rece, o sticlă sau o doză de bere blondă, o lingură de sare, o linguriță de boia iute, piper după preferință, 250 g pesmet, 2-3 linguri susan sau fulgi de porumb sfărâmați, 1,5 kg legume amestecate după preferință ( dovlecei, dovleac de plăcintă, ardei, vinete, morcov, păstârnac, cartof dulce, sfeclă, ceapă, praz, conopodă, brocoli), 1 litru ulei pentru prăjit (preferabil de palmier sau cocos), opțional un vîrf de linguriță praf de copt
Preparare
Dacă folosim rădăcinoase și fasole păstăi proaspete, le fierbem pe jumătate, până sunt elestice, dar crocante încă. La fel procedăm cu conopida și brocoli. Le scoatem din apa clocotită direct în apă rece, ca să păstreze o culoare frumoasă, intensă, apoi le scurgem bine și le tăiem felii sau fâșii de 5 mm groase. Dovleceii, vinetele, ardeii, ceapa, doar se taie felii și se sărează, apoi se lasă jumătate de oră, până elimină zeamă. Între timp pregătim aluatul, amestecând o cană de făină albă cu apa, apoi subțiem cu câte puțină bere, până devine ca un sos care curge. Adăugăm o linguriță de sare, boia, piper. Dacă vrem ca legumele să nu fie crocante, ci învelite în crustă pufoasă, adăugăm și praful de copt. Lăsăm aluatul să se odihnească 30 de minute. Se va îngroșa și ulterior, dacă e nevoie, îl diluăm cu apă. Amestecăm separat câte puțin pesmet cu niște susan sau fulgi de porumb ( nu tot pesmetul odată). Încălzim uleiul și facem proba temperaturii perfecte cu un strop de aluat turnat în ulei – trebuie să devină imediat ca o minusculă gogoașă aurie. Trecem legumele pe rând, câte puține, prin făină, aluat și pesmet și le dăm drumul în uleiul încins. Trebuie prăjite doar până se ridică la suprafață. Le scoatem pe șervete de hârtie, ca să absoarbă excesul de grăsime. Dacă nu dorim un preparat de post, le putem presăra, cât sunt fierbinți, cu puțin cașcaval ras ori parmezan. Le servim calde, dacă le dorim crocante, ca snack, alături de bere sau vin sec din belșug.