Considerată un deliciu tipic francez, supa savuroasă de ceapă, în versiunea ei originală, se face cu zeama în care au fiert îndeling oase de vită. Se poate pregăti însă o variantă mai simplă, de post, ușor diferită la gust, dar foarte plăcută.
Avem nevoie de:
1 kg de ceapă galbenă sau albă, o lingură cu vârf de făină albă, 100 ml ulei de măsline, 1,5 litri apă sau supă limpede de legume, sare și piper după gust, opțional două pahare de vin alb sec, o foaie de dafin sau foarte puțină nucșoară rasă; pentru servit – câte o felie de franzelă pentru fiecare mesean, 200g brânză de post pentru pizza
Preparare:
Încălzim apa sau supa și o păstrăm fierbinte. Ceapa curățată o tăiem ”peștișori”, cât mai fin, o presărăm cu puțină sare, o frecăm cu mâna până începe să se înmoaie și o stoarcem de zeama lăsată. În oala de supă punem uleiul la încins și în el călim bine ceapa, amestecând mereu, dar nu o lăsăm să devină maronie. Presărăm făina, amestecăm continuu și mai lăsăm două minute la prăjit. Dacă folosim vin, stingem cu vinul rece și amestecăm bine, pentru că va avea tendința să se îngroașe un pic și să formeze cocoloașe. Punem și apa sau supa fierbinte, adăugăm condimentele dacă dorim să le utilizăm și lăsăm să fiarbă 10 minute din momentul în care începe să clocotească. Gustăm și adăugăm sare și piper după preferință. Înainte de servire ungem feliile de franzelă cu foarte puțin ulei și le rumenim în cuptor sau în tigaie. Le scoatem și, cât sunt foarte fierbinți, le presărăm cu brânza de post rasă și le ținem la cald, pentru ca brânza să se topească puțin. Punem în fiecare farfurie câte un cruton cu brânză și turnăm supa fierbinte peste el. Este gustoasă iar consumarea ei ne încălzește și ne relaxează imediat.