Este foarte simplu de făcut această prăjitură, dar savoarea ei combină sofisticat aroma de ”gingerbread” cu finețea gustului de fructe zemoase și nuci. Vorba unui amic gurmand, iese ”atât de bună, de-ți vine să plângi”.
Avem nevoie de:
O cană cu zahăr, două linguri miere naturală, 3 căni făină albă, o cană ulei de floarea soarelui, o cană morcov ras, o cană măr ras, jumătate de cană stafide, jumătate de cană de miez de nucă mărunțit grosier, o lingură ghimbir proaspăt ( ras), o portocală mare, o lingură scorțișoară măcinată, un praf de copt, jumătate de linguriță sare fină, două linguri zahăr pudră vanilat pentru ornat.
Preparare:
Merele și morcovul trebuie să fie suculente și rase prin răzătoare cu ochiuri mari, în timp ce ghimbirul trebuie dat prin cea mai fină răzătoare și trebuie să folosim și sucul său. Portocala o radem, punem coaja separat, o tăiem și o stoarcem pentru a obține cât mai mult suc. Amestecăm uleiul cu zahărul și mierea, adaugam ghimbirul, scorțișoara, coaja de portocale, sarea. Adăugăm făina cernută cu praful de copt, zeama de portocală, apoi merele și morcovul, stafidele și nucile tocate. Turnăm compoziția într-o tavă medie, tapetată cu hârtie de copt. Cuptorul trebuie să fie bine încins în prealabil. Punem prăjitura la copt pentru 50 de minute la foc mediu. Când trece testul scobitorii o scoatem din cuptor și o lăsăm să se răcorească 15 minute, o răsturnăm, îndepărtăm hârtia și lăsăm prăjitura să se răcească complet, pentru a se putea tăia frumos în forma dorită. După tăiere, înainte de a așeza bucățile pe platou, pudrăm prăjitura din belșug cu zahăr pudră vanilat. Prăjiturica emană un miros iresitibil, are o textură ușor umedă, rămâne proaspătă chiar și după două zile și este minunată lângă ceai.