Acest deliciu rapid, pregătit la rece, este versatil și se poate folosi pentru paste ori orez sau ca adaos în salate, în perioada de post. Cei ce nu postesc îl pot folosi ca pastă tartinabilă (în amestec cu cașcaval ras ori brânză de vacă și un strop de smântână), drept sos pentru garnisit carne și legume fierte sau ca simplu concentrat pentru un gust irezistibil în tocănițe. Aduce cu celebra pastă-condiment harissa, dar nu este decât ușor picant, gustul său fiind mai curând dulce-acrișor.
Avem nevoie de:
Un borcan cu ardei kapia copți ( de 800 g), 140 g pastă concentrată de tomate, o căpățână mică de usturoi ( sau două linguri praf de usturoi), o lingură de miere de albine autentică, 2 linguri oțet din vin, o linguriță chimion măcinat, o linguriță coriandru semințe măcinat, jumătate de linguriță de boia de ardei afumată, două cuișoare întregi, sare și piper măcinat după preferințe, 2 linguri ulei de măsline, opțional un ardei iute tocat fin
Preparare:
Scoatem ardeii copți din borcan, verificăm să fie bine curățați de pielițe, îi gustăm pentru a afla dacă nu sunt accidental prea picanți și îi scurgem foarte bine de zeamă într-o strecurătoare ( îi putem tampona și cu hârtie absorbantă de calitate, care să nu lase scame). Curățăm cățeii de usturoi. Amestecăm condimentele (fără sare și piper) într-o tigaie mică, împreună cu uleiul, și încălzim puțin ca să se intensifice aroma, dar fără să le ardem. Scoatem apoi cuișoarele și le aruncăm. Punem uleiul aromat împreună cu toate ingredientele în vasul robotului de bucătărie și le facem pastă fină. Putem folosi și un mixer vertical sau un mojar. Rezultatul trebuie să fie asemănător pastei de tomate. Adăugăm sare și piper după preferință, la final. Punem pasta în castron sau borcan, acoperim vasul și lăsăm jumătate de oră la temperatura camerei, să se macereze. Folosim sosul proaspăt ca atare, peste paste ori orez fierte, care se garnisesc apoi cu puțin ulei și pătrunjel verde. Sosul rămas nefolosit poate fi păstrat câteva zile în frigider și poate fi utilizat ca adaos în tocănițe, ca și pasta de tomate obișnuită. (Iuliana Tiță)