Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 nov 2015 - Anul XX, nr. 272 (6084)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Coleșă cu parpangele (de post)

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sub acest nume ciudat se ascunde o combinație rustică simplă și surprinzător de gustoasă, folosită de secole mai mult ca leac imbatabil pentru răceală decât ca fel de mâncare. Dacă în zilele obișnuite bunicile de la țară foloseau supa concentrată de găină pe post de ”aspirina săracului”, în perioadele de post rolul era preluat cu succes de un fel de salată de ceapă (parpangea) și ardei iuți, servită cu mămăligă rece de cartofi (coleșă).

Avem nevoie de:

2-3 cepe (preferabil roșii, pentru aspect), un ardei iute proaspăt sau conservat în oțet, o linguriță de sare, puțin piper, oțet din vin, ulei de floarea soarelui ( preferabil de primă presă, cu gust intens), o bucată de mămăligă de cartofi rece, opțional o linguriță de sumac și una de pătrunjel verde tocat ( ambele pentru a atenua mirosul neplăcut al cepei și pentru decor).

Preparare:

Curățăm ceapa și o tăiem peștișori sau, dacă vrem să respectăm întocmai metoda țărănească veche, o desfacem în foi pe care le rupem cu mâna bucăți. Presărăm sarea, amestecăm și frecăm cu mâna foile sărate, până se înmoaie bine. Acoperim vasul cu ceapă cu folie alimentară și îl lăsăm jumătate de oră. Ulterior turnăm puțină apă rece, amestecăm pentru a se clăti sucul sărat, stoarcem ceapa în pumn și o punem în castronul pregătit pentru salată. Dacă dorim să scăpăm de mirosul intens, putem presăra peste ceapă puțin sumac –  un condiment acrișor, care va conferi o culoare plăcută și va neutraliza parțial mirosul și iuțeala cepei. Tocăm fin ardeiul iute și îl adăugăm peste ceapă. Gustăm și, dacă e necesar, punem din nou puțină sare, apoi piper, oțet și ulei după preferință. Lăsăm amestecul jumătate de oră să se macereze, apoi putem presăra deasupra puțin pătrunjel verde. Este neașteptat de gustoasă această salată dacă este consumată cu mămăligă rece de cartofi, dar în lipsa acesteia se poate servi cu pâine neagră proaspătă. Consumată seara, are într-adevăr un efect de atenuare a simptomelor de răceală și ne ajută să dormim profund. Totuși, pentru că deopotrivă ceapa și ardeiul iute pot fi iritante pentru cei sensibili, combinația nu e cea mai bună alegere pentru persoanele care nu au stomacul perfect sănătos.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Coleșă cu parpangele (de post).
 Vizualizări articol: 8255 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Coleșă cu parpangele (de post)4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Coleșă cu parpangele (de post) Sub acest nume ciudat se ascunde o combinație rustică simplă și surprinzător de gustoasă, folosită de secole mai mult ca leac imbatabil pentru răceală decât ca fel de mâncare. Dacă în zilele obișnuite bunicile de la țară foloseau... Citeşte