Aceste cornulețe fragede și delicioase reprezintă unul dintre cele mai rapide și ușor de pregătit dulciuri de post. Sunt mai chiar mai gustoase pe măsură ce se ”învechesc”, adică după 3-4 zile de la preparare. Asta, dacă vă rabdă inima să așteptați până atunci, pentru că aroma lor irezistibilă cu siguranță vă va tenta imediat.
Avem nevoie de:
Un pachet de margarină cu 70 la sută grăsime ( moale, la temperatura camerei), 300 g făină albă, 100 g zahăr pudră pentru aluat și încă 200 g pentru aspectul final, 150 g miez de nucă măcinat, o lingură esență de rom, jumătate de pachețel praf de copt, două pliculețe zahăr vanilinat, coaja de la jumătate de lămâie
Preparare:
Cu excepția zahărului pentru aspectul final, punem toate ingredientele în robot sau pur și simplu le frământăm cu mâna repede. Aluatul trebuie să fie dens, nelipicios și plăcut la atingere. Dacă este lipicios, mai adăugăm câte o lingură de făină până la consistența perfectă. Îl punem într-o folie alimentară și îl dăm la rece pentru 15 minute. După acest timp, îl scoatem din folie și rupem din el bucăți, pe care le modelăm în ”grisine” lungi, de grosimea degetului mic. Tăiem sulurile în bucățele de 5-6 cm lungime, le subțiem capetele ca să aibă forma de fus și le așezăm încovoiate în tavă, pe hârtie de copt. Trebuie să lăsăm distanță între ele, pentru că vor crește puțin. Dăm tava la rece 15 minute înainte de coacere, ca să nu se lase la copt. Între timp încingem cuptorul la 220 grade Celsius iar înainte de a introduce tava reducem temperatura la 180 grade. Coacem cornulețele cca 15 minute, până observăm că încep să se rumenească foarte puțin pe margini, nu și deasupra. Le scoatem fierbinți din tavă, cu mare grijă, pentru că sunt foarte fragile, și le tăvălim imediat prin zahăr pudră. Le așezăm inițial pe o farfurie, iar când s-au răcit complet le putem transfera într-o cutie din plastic sau un borcan mare de sticlă cu capac, în care pot fi păstrate chiar și două săptămâni în loc răcoros și uscat. Sunt minunate la cafea ori ceai, iar în afara perioadei de post se pot pregăti cu unt în loc de margarină și devin o companie fină și elegantă pentru un pahar de vin alb dulce și parfumat.