Amatorii de borș de fasole sigur vor iubi și acest preparat, care, după prima degustare, le va părea probabil mai savuros și mai rafinat. Sub diferite versiuni, ciorba de linte roșie, simplă, ieftină și foarte hrănitoare, este mult folosită în bucătăria indiană, turcă, arabă și chiar și pe la noi, în Dobrogea în special. Se poate pregăti cu bulgur sau arpacaș sau simplă, ca o supă-cremă. Se gătește în jumătate de oră, dar este mult mai gustoasă a doua zi după preparare.
Avem nevoie de:
1 cană de linte roșie uscată, 2 litri apă fierbinte, 50 ml ulei, o ceapă, 3-4 căței usturoi, un morcov, un pătrunjel, un ardei gras, sare, piper, chimion și coriandru măcinate, o linguriță de turmeric, opțional trei linguri de arpacaș sau bulgur fiert, o linguriță pastă de tomate, pătrunjel verde, zeamă de lămâie
Preparare:
Alegem bobițele de linte și le clătim în mai multe ape reci. Curărțăm și tocăm fin ceapa și usturoiul, iar separat ardeiul, dacă folosim. Radem morcovul și pătrunjelul. Punem în oala pentru ciorbă uleiul la încins, adăugăm o linguriță de chimion măcinat, puțin coriandru și turmeric, punem ceapa și usturoiul să se călească un pic, apoi ardeiul tocat și restul legumelor rase. Strecurăm bine lintea de apa de la clătit, o punem în oală peste ingredientele călite, amestecăm, punem și pasta de tomate, dacă folosim, iar deasupra turnăm un litru de apă fierbinte. Lăsăm să fiarbă cca 30 de minute, până ce boabele de linte au ”înflorit” și legumele sunt aproape terciuite. Punem sare și piper după gust, dăm oala deoparte, o lăsăm cinci minute și, cu un mixer vertical rezistent la căldură, transformăm totul în supă-cremă.
Ne putem opri aici și putem servi supa cu puțin piper și pătrunjel verde deasupra, alături de felii de lămâie, pe care mesenii le vor stoarce în ciorbă pentru a o acri după preferință. O versiune mai consistentă și diferită la gust obținem însă dacă diluăm supa-cremă de linte cu restul de apă caldă, adăugăm arpacașul fiert și lăsăm să mai dea două clocote împreună, apoi servim supa caldă, stropită cu ulei, cu piper și pătrunjel, alături de ardei iute și lămâie.
Este delicioasă în ambele variante, iar dacă dorim și o versiune care să nu fie de post, pur și simplu punem la fiert, odată cu lintea, o bucată de ciolan afumat, iar în rest procedăm exact la fel și vom obține un gust minunat și pentru a treia variantă a acestui preparat.