Pot fi o garnitură ”mai altfel” lângă o friptură, dacă v-ați plictisit de banalul orez sau eternii cartofi. Pot fi și un fel de bază consistent și gustos în perioadele de post. Sunt delicioase, par sofisticate, aduc zâmbetul verii și gânduri la vacanță pe plajă printre palmieri, dar le putem pregăti foarte ușor în bucătăria obișnuită de la bloc.
Avem nevoie de:
2 cartofi mari, un morcov, un păstârnac, două cepe sau un fir de praz, o căciulie mică de usturoi, doi ardei grași sau gogoșari mari, un măr acru, un dovlecel, o vânătă, opțional puțin brocoli ori conopidă și o țelină mică sau câteva roșii mici, o conservă mică de mazăre boabe, o lingură de frunze de fenicul tocate ( sau mărar), sare, piper, rozmarin măcinat, rădăcină de ghimbir, trei cuișoare întregi, 100 ml ulei de măsline, 100 ml vin alb sec, o lingură de unt sau margarină cu gust de unt, jumătate de lămâie.
Preparare:
Curățăm rădăcinoasele și cartofii și le fierbem întregi, în apă cu sare și cuișoare, le răcim și le tăiem felii de cca 5 mm grosime. Dacă folosim brocoli ori conopidă, le fierbem cu rădăcinoasele și le scoatem cât sunt încă ușor crocante. Curățăm usturoiul și lăsăm cățeii întregi. Ceapa sau prazul le tăiem în felii rotunde, la fel groase ca rădăcinoasele. Vinetele și dovleceii le tăiem cuburi, le presărăm cu sare și asteptăm să lase zeamă, apoi le stoarcem bine cu mâna. Feliem mărul și ardeii, precum și orice alte legume zemoase am folosi, în fâșii subțiri și mai late.
Punem într-o tigaie uleiul, călim cățeii de usturoi întregi, îi scoatem într-o tavă. În uleiul rămas punem puțin ghimbir ras și călim ceapa ori prazul până se desface în inele și se înmoaie, fără a se rumeni, apoi presărăm rozmarinul și scoatem ceapa peste usturoi, în tavă. În același ulei călim vinetele până se rumenesc, apoi le scoatem peste ceapă. Dacă e necesar, adăugăm puțin ulei și continuăm să călim pe rând fiecare fel de legume, inclusiv rădăcinoasele fierte, și să le scoatem în tavă în straturi succesive. La final presărăm sare și piper după gust, frunzele de fenicul sau mărar, amestecăm ușor, punem deasupra mazărea, turnăm vinul și dăm tava în cuptorul încins pentru 20-30 de minute, la foc mic. Scoatem tava, scurgem excesul de ulei ori zeamă, stropim legumele cu untul sau margarina topite și cu zeama lămâii.
Se servesc, de regulă, ca garnitură caldă, dar sunt la fel de bune servite simple, reci, cu pâine proaspătă și mujdei gros de usturoi.