Nu e chiar simplu de făcut şi durează mult pregătirile, dar mirosul acestei pâini de casă sănătoase şi gustul ei special vă vor face să o încercaţi iar şi iar.
Avem nevoie de:
250 g făină integrală de secară, 750g făină de grâu tip 650,50g drojdie, 2 linguriţe sare, 2 linguri miere/zahăr, 2 linguri seminţe chimen, 1 lingură coriandru seminţe măcinat, 1 cană ulei, 3 căni apă
Preparare:
Cu 2 zile înainte, seara, într-un castron sau lighean mărişor, punem făina de secară cu două căni de apă caldă şi zahărul. Amestecăm şi lăsăm acoperit. În seara următoare adăugăm 4 linguri din făina de grâu şi 10 grame de drojdie, seminţele de chimen şi coriandrul, amestecăm bine şi lăsăm acoperit. Va creşte foarte mult peste noapte, apoi se va lăsa. În următoarea dimineaţă, peste maia punem restul de făină albă, sarea, 1 cană apă călduţă cu restul de drojdie dizolvată în ea, uleiul. Amestecăm bine, trebuie să iasă un aluat normal de pâine, des, dar puţin mai lipicios. Poate fi frământat prin simpla izbire energică de masă, de 30-40 de ori. Iese perfect aşa şi frământatul manual e gata în 5 minute!
Modelăm imediat 2 pâini, fără să lăsăm iniţial la dospit aluatul, le punem în tăvi pe hârtie de copt, le presărăm cu făină albă şi le crestăm uşor cu un cuţit foarte ascuţit. Lăsăm să crească 30 minute, punem tăvile cu multă grijă în cuptorul bine încins şi nu umblăm la cuptor 15 minute. Nu trântim tăvile, pentru că pâinea se va lăsa! Apoi reducem flacăra la mediu şi mai ţinem pâinea încă 30 minute la copt, chiar dacă pare că se rumeneşte prea tare. Scoatem tava şi batem cu degetul în pâine, repetat. Daca sunetul e de "gol", pâinea este bine coaptă. Dacă pare grea tava şi nu sună a gol, mai ţinem 10 minute la copt. La final scoatem pâinea din tavă imediat şi o lăsăm la răcit răsturnată pe o parte. Dacă totul a fost riguros respectat, ne iese o pâine cu mult miez dens si elastic, care se taie frumos, este foarte săţioasă, aromată şi se păstrează proaspătă cel puţin trei zile.