De pe vremea când cuhniile boiereşti nu mai pridideau să ofere mesenilor ospeţe opulente nu ne-au rămas numai reţete de plăcinte şi dulceţuri complicate, care ar îngrozi nutriţioniştii de azi, ci şi unele deserturi simple, naturale şi delicioase. De pildă, aceste mere coapte, care, ca să se ridice la înălţimea aşteptărilor simandicoşilor meseni, erau umplute cu mici bunătăţi aromate. Reţeta este încă folosită şi azi, uşor adaptată vremurilor şi gusturilor moderne.
Avem nevoie de:
8 mere medii (din cele făinoase şi cu coaja groasă, preferabil roşii sau galbene, nu prea acre), 8 linguriţe de miere naturală, 4 linguriţe de unt moale, o linguriţă scorţişoară măcinată, 8 bucăţele de miez de pâine albă, 8 miezuri de nucă, 8 prune uscate, 16 stafide mari aurii, 8 linguriţe de gem de caise cu bucăţi mari de fructe, o lingură de zahăr pudră vanilat (sau 2-3 pliculeţe de zahăr vanilinat obişnuit).
Preparare:
Spălăm merele şi le scoatem căsuţa cu seminţe, cu instrumentul special sau cu o linguriţă. Dacă operaţiunea a dus la străpungerea totală a mărului, se pune în măr o bucăţică de miez de pâine, ca un mic dop, pentru ca umplutura să nu curgă. Amestecăm mierea cu untul şi scorţişoara. Punem în fiecare măr scobit câte un miez de nucă tocat grosier, o prună uscată ruptă bucăţi, două stafide şi, deasupra, o linguriţă plină din amestecul de miere cu unt, care se va topi şi va îmbiba tot amestecul din măr. Aşezăm merele într-o tavă, pe o bucată de hârtie de copt, le înţepăm din loc în loc cu o scobitoare, ca să nu ”explodeze” în cuptor şi le coacem la 180 de grade timp de minimum 30 de minute, până ce coaja şi-a schimbat culoarea, iar miezul mărului pare moale ca o cremă la apăsare uşoară cu degetul. Încercăm dacă s-au copt şi cu o scobitoare, care ar trebui să pătrundă în mărul bine copt fără nici un efort. Când sunt gata, cât sunt încă fierbinţi, le scoatem cu grijă pe platoul de servire şi punem deasupra fiecărui măr copt câte o linguriţă de gem de caise cu bucăţi de fructe. Se va topi şi va curge de la căldura fructelor coapte, va lăsa mici ”ţurţuri” sclipitori pe coaja merelor, iar caisele din gem vor desăvârşi aroma umpluturii. Le servim călduţe, presărate generos cu o ninsoare vanilată de zahăr pudră, care va conferi aspect irezistibil acestui desert de iarnă perfect.