Dacă italiana ”cucina povera” a reuşit să dea lumii întregi reţete celebre azi, precum pizza ori polenta, bucătăria săracului de pe la noi nu este mai prejos în simplitate şi savoare. Chiar dacă mămăliguţa şi polenta sunt surori, reţetele bucătăriei româneşti rurale nu sunt, din păcate, la fel de cunoscute. Această reţetă moldovenească veche, ghid simplu pentru realizarea unui preparat consistent, cu gust de nuci şi de vacanţă de vară, nu face excepţie, iar norocoşii au auzit de acest preparat rustic numai dacă l-au savurat în copilărie în vreun sat.
Avem nevoie de:
2 căni de lapte, 2 căni de miez de seminţe de dovleac, o linguriţă de sare (sau două linguri de miere), un boţ de mămăligă rece, opţional zahăr şi smântână.
Preparare:
Punem miezul de sâmburi de dovleac într-o tavă, fără grăsime, la cuptor, la 180 de grade, să se rumenească uşor, amestecând din trei în trei minute, să nu se ardă. Dacă nu avem cuptor, prăjim sec sâmbureii în tigaie, amestecând mereu. După ce s-au răcit complet, îi măcinăm fin ca o făină. Fierbem laptele, adăugăm făina de seminţe prăjite şi amestecăm intens, până devine ca o cremă maronie. Dacă vrem o gustare sărată, adăugăm o linguriţă de sare. Dacă vrem un desert, punem miere după gust. Punem cirul cald în strachină de lut încălzită, putem să îl garnisim cu puţină smântână dulce şi îl servim cu mămăligă rece.