Această prăjitură răcoritoare și aromată o putem întâlni, fie tăiată în diferite forme, fie ca tartă savuroasă, în cofetăriile din numeroase țări, din Marea Britanie până în Brazilia. Rețeta este aproape identică peste tot, dar diferă cantitatea de zahăr – englezii preferă prăjitura acrișoară și cu crusta crocantă, în timp ce brazilienii sau indienii o vor face mai dulce și cu crusta mai sfărâmicioasă.
Ingrediente necesare:
Pentru blat – 150 g unt la temparatura camerei, 200 g făină albă, 3 linguri zahăr, un praf de sare, jumătate de plic de praf de copt
Pentru cremă – 4 ouă, 250 g zahăr, 2 lămâi medii, 4 lingură făină albă
Pentru decor – 2 linguri zahăr pudră
Preparare:
Amestecăm făina pentru blat cu praful de copt. Batem spumă untul cu zahărul și sarea, adăugăm făina și amestecăm să obținem un aluat omogen, pe care îl așezăm cât mai uniform într-o tavă medie, unsă și tapetată prealabil sau căptușită cu hârtie de copt. Coacem blatul la 170-180 grade Celsius timp de 20-25 minute, până începe să se rumenească pe margini foarte ușor. Scoatem tava din cuptor și lăsăm să se răcorească puțin.
Pentru cremă, batem spumă ouăle cu zahărul până acesta se topește, adăugăm zeama și coaja rasă de la cele două lămâi, adăugăm făina și amestecăm cu mixerul, ca să nu formeze cocoloașe.
Vărsăm amestecul peste crusta un pic răcorită și coacem din nou totul, la foc mic, la cel mult 150 grade Celsius, încă 20-30 minute, până când observăm că nu mai este lichidă crema nici în mijlocul tăvii, ci a devenit ca un sos. Scoatem tava și lăsăm să se răcească fără a scoate prăjitura din tavă, apoi dăm tava și la frigider pentru cel puțin o oră, pentru ca crema să se închege complet. După acest interval putem cerne peste prăjitură zahăr pudră și o putem tăia în forma dorită, scoate din tavă și așeza pe un platou.