Iată un deliciu ușor de pregătit, care poate fi folosit oricând, într-o seară de toamnă, dacă vrem să ne răsfățăm la gura sobei cu ceva gustos, dar nu prea complicat de realizat.
Avem nevoie de:
1 pachet foi de plăcintă subțiri, o ceşcuță mică de ulei, 400 g smântână, 4 ouă, 4 linguri zahăr, 1 pliculeț zahăr vanilat, jumătate de kilogram miez de dovleac fiert în prealabil, opțional un pumn de miez de nucă și puțină scorțișoară măcunată.
Preparare:
Ungem cu ulei și tapetăm cu făină ori gris o tavă medie.
Separăm foile de plăcintă în trei porții. Batem ouăle cu zahărul și zahărul vanilat, adăugăm smântâna. Gustăm și dacă dorim mai dulce, adăugăm încă o lingură de zahăr.
Strivim dovleacul fiert împreună cu zahăr după preferințe, adăugăm scorțișoara și nucile.
Punem în tavă o foiță de plăcintă, ungem cu puțin ulei, adăugăm altă foiță, ungem din nou cu ulei și continuăm până am pus o treime dintre foi. Turnăm o treime din smântâna cu ou, nivelăm, apoi presărăm din loc în loc, în grămăjoare mici, jumătate din cantitatea de dovleac cu nuci. Acoperim cu o foiță de plăcintă, ungem cu ulei și adăugăm alte foițe unse, până punem și a doua treime de aluat. Turnăm încă o treime din smântâna cu ou, presărăm restul de dovleac și desupra așezăm ultimele foițe de aluat, unse între ele cu ulei.
Înțepăm din loc în loc plăcinta, profund, c un cuțit foarte ascuțit, netezim deasupra restul de smântână cu ou și, dacă dorim, o garnisim presărând scorțișoară și miez de nucă.
Coacem plăcinta în cuptorul încins la 180 grade, cca 45 de minute, până e rumenă deasupra și s-a închegat smântâna. O scoatem din cuptor, o presărăm cu zahăr pudră și o lăsăm să se răcească fără a o răsturna, înainte de a o tăia bucăți.
O putem servi călduță, dar este gustoasă și după ce s-a răcit complet.