Acesta este, probabil, unul dintre cele mai simple și gustoase torturi pe care începătorii le pot reuși fără mare efort.
Avem nevoie de:
un blat cu cacao din comert, un borcan de 800g smântână din cea groasă, cu cel puțin 20% grăsime, 3-5 linguri de zahăr, esență de rom, coaja unei lămai, 150 g miez de nucă.
Pentru glazură ne trebuie:
6 linguri bune de zahăr, trei linguri cacao, 50g unt.
Preparare:
Batem smântâna cu 3-4 linguri zahăr până devine frișcă.
Rumenim ușor miezul de nucă, fără ulei, în tigaie sau în tavă la cuptor, apoi măcinăm nucile. Oprim 4 linguri de nucă măcinată, pe care o amestecăm separat cu o lingură de zahăr și, eventual, una de cacao. Restul de nucă măcinată o amestecăm cu frisca, coaja de lămâie și rom. Și este gata crema, din care oprim un sfert pentru exterior iar restul o punem între foile blatului.
Pe margine ungem tortul cu crema rămasă și îl presărăm cu restul de nucă măcinată oprit anterior.
Amestecăm toată cantitatea de cacao cu zahărul pentru glazură, picurăm puțină apă, cât să devină amestecul ca o smântână când amestecăm, îl punem la fiert și când clocotește adaugăm untul. Fierbem glazura amestecând mereu, să nu se prindă, până e ca o ciulama nu prea groasă și curge încă din lingură. Cu lingura ungem tortul deasupra cu glazura fierbinte, de la margini spre centru. Daca pare prea multă glazura, se poate lăsa să curgă ușor și pe margini, iar restul se toarnă în centru, chiar dacă pare prea lichidă. Peste glazura caldă încă, punem pentru decor miez întreg de nucă ori fructe uscate, migdale fulgi și nucă măcinată sau orice alte ornamente care se potrivesc cu ingredientele tortului.
Dăm tortul la rece minim 3 ore. Glazura va rămâne un pic cleioasa iar combinația ei cu nuca și frișca este irezistibilă.